NOVINARSKE SLOBODE / HND: 'Oštro osuđujemo skandalozne izjave ministra Ćorića o novinaru Krešiću'

HND je osudio i moguće prenošenje novinarske interne korespondencije ministrima

26.5.2020.
15:45
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i ogranak HND-a N1 televizije oštro su osudili izjave ministra energetike i zaštite okoliša Tomislava Ćorića koji je novinara N1 televizije Hrvoja Krešića nazvao "osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom" uz to insinuirajući kako je imao uvid u dopisivanje u novinarskoj grupi te da se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

Image
oglasio se i gong /

Prati li Vlada novinare: Otkud ministar Ćorić zna za Krešićeve poruke u zatvorenim grupama?

Image
oglasio se i gong /

Prati li Vlada novinare: Otkud ministar Ćorić zna za Krešićeve poruke u zatvorenim grupama?

HND podsjeća da su ''ovom skandaloznom istupu ministra Ćorića prethodila Krešićeva pitanja o objavi u tjedniku Nacional o dogovoru INA-e i Janafa o transportu 247.000 tona nafte iz Siska na preradu u Mađarsku umjesto u Rijeku'': ''Ako netko s pozicije moći difamira novinare da rade u korist nečijih interesa ili oporbe, a to nema veze s istinom, na novinaru je pravo odgovoriti na takve objede te tražiti zaštitu i profesionalnih organizacija, kao i zadovoljštinu pred sudom''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Insinuacije kako novinar koji postavlja pitanja radi za tuđe interese, ima političku agendu i ne radi u javnom interesu grubo je izvrtanje uloga u demokratskom društvu u kojem političari izabrani na izborima trebaju odgovarati javnosti te svoj posao raditi transparentno. Mediji su tu da postavljaju pitanja'', podsjeća HND te od ministra Ćorića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića traži da se očituju o tome otkud im uvid u korespondenciju novinara.

''Ni pandemija, ni predizborna kampanja ni bilo koja druga situacija u društvu ne smije se koristiti za napade na novinare i njihovu difamaciju. Moguće prenošenje novinarske interne korespondencije ministrima, prema pravilima novinarske solidarnosti, etike i profesionalnosti, također osuđujemo'', istaknuo je HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Krešić dobitnik je nekoliko nagrada Hrvatskog novinarskog društva, među kojima je i prošlogodišnja nagrada za novinara godine.  

Kada je Hrvoje Krešić inzistirao na odgovorima koji se tiču memoranduma i Ine, ministar Ćorić ga je prozvao za pisanje u zatvorenim grupama na društvenim mrežama. Ćorić je rekao novinaru da se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo... Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete...", rekao je Ćorić, a prenijeli su mediji.

Krešić je kasnije rekao kako ministar i vlada očito prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. "Očito je da prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. Napao me da imam financijske interese te da sam rubni dio naftne industrije. Ovo je prvi put da smo tako nešto doživjeli. Vlada optužuje novinare da rade za nečije interese samo zato što traže odgovore na pitanja", rekao je Krešić u javljanju ispred Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo