VELIKA NAVALA / HNK ovo ne pamti, javilo im se 500 kandidata na audiciju za samo dva radna mjesta u ansamblu što su oglasili

Po 250 kandidata na jedno mjesto, usto, kandidata iz Hrvatske manje je od jedan posto

20.1.2022.
9:00
VOYO logo

Kakva navala na riječki balet. Stiglo je 500 prijava za samo dva radna mjesta. Svaki kandidat želi angažman na ovoj pozornici. Jučer su imali audicijski nastup koji bi im mogao odrediti buduće karijere! 

"Otkrivam nove ansamble za koje ranije nisam znala i našla sam ovo što mi izgleda kao da ima super potencijal", kazala je Ombline Noyer iz Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkurencija je velika, a riječka prilika za posao, prava rijetkost u doba korone.

"Sviđa mi se repertoar, ovo mjesto, kazalište je prekrasno i ovo je sigurno dobra prilika da možemo biti na pozornici bez obzira na situaciju s COVIDOM", kazala je Valerie Pelletier de Chambure iz Francuske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 500 prijava iz cijeloga svijeta, samo su četiri iz Hrvatske. Mladi Zagrepčanin Vid Vugrinec nada se angažmanu i nastupima pred domaćom publikom. Nada se da će mu baš Rijeka biti odskočna daska.

"Mi se zapravo za ovu audiciju pripremamo cijeli život, znači od malenih nogu krećemo sa školama, s akademijama. Vježbam svakodnevno, to je znači negdje oko 6 do 7 sati dnevno", kazao je Vugrinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 30 kandidata koji su ušli u uži izbor na temelju poslanih video snimki, njih sedmero na audiciju će zbog korone doći naknadno. 

Maša Kolar, ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, priznaje da ju je šokirao veliki broj prijava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno je, u vrijeme kad sam ja plesala i kada sam pokušala naći poslove mislim da konkurencija nije bila tako visoka i tako velika i ovo je nevjerojatno", kazala je Kolar.

Puno mladih želi se baviti ovom profesijom, a posla je jako malo u Europi i šire. Korona je za angažmane bila pogubna. Riječki balet primit će plesačicu i plesača, a presudit će nijanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Užasno je bitno da nađemo plesačke osobnosti da to nisu samo lutke koje plešu, mašine koje plešu, važan nam je duh, važan nam je umjetnički kapacitet i nadamo se da ćemo to naći", kazala je Kolar.

S novima će se potpisati dvogodišnji ugovor, a ansambl će narasti na 20 članova. Čeka ih samo plesanje, čišćenja kazališta kao što je nedavno bio slučaj, za njih više nema. Radno vrijeme bit će bez metle i krpe, kako i priliči- samo za balet!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika mi je čast biti ovdje i vidjet ćemo kako će završiti", kazao je Leonardo de Santis iz Italije.

Dvoje najboljih bira šesteročlani žiri, a posao će dobiti uskoro. Produkcija za koju su potrebni je u travnju, a morat će zablistati u "Romeu i Juliji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo