apel plankoviću prilikom sastavljanja vlade / HNS očekuje mjesto potpredsjednika Sabora, upozoravaju na prijetnje ljudskim i ženskim pravima

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

S devet osvojenih mandata iz HNS-a najavljuju 11 članova u njihovu zastupničkom Klubu. Računaju na manjinca Veljka Kajtazija i predsjednika HSU-a Silvana Hrelju

11.10.2016.
15:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh izjavio je u utorak da ta stranka, s obzirom na osvojenih devet mandata na parlamentarnim izborima, očekuje mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora, te je najavio da će u saborskom Klubu zastupnika imati ukupno 11 članova, jer računaju na manjinca Veljka Kajtazija i predsjednika HSU-a Silvana Hrelju.

"S obzirom da je HNS ostvario čvrst rezultat, očekujemo da će se prema tim kvotama i veličini našeg Kluba zastupnika, u pregovorima oko raspodjela kvota poštivati taj broj. S obzirom da smo prema takvom udjelu i dosad imali pravo da HNS-ov predstavnik bude jedan od pet potpredsjednika Sabora, očekujemo da će takav dogovor biti postignut i sada", rekao je Beus Richembergh na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo stranke, odnosno Klub, u četvrtak će odlučiti tko će to biti, dodao je. 

S devet osvojenih mandata iz HNS-a najavljuju 11 članova u njihovu zastupničkom Klubu. Računaju na manjinca Veljka Kajtazija i predsjednika HSU-a Silvana Hrelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na njima je da odluče", kazao je Beus Richembergh.

Vezano uz najavljeno donošenje pet zakona u Saboru prije nego se konstituira nova Vlada, komentirao je kako nova vladajuća većina koja će se u petak konstituirati ima pravo pokrenuti čitav niz izmjena zakona za koje smatra da su preduvjeti uspostave jedne nove arhitekture njihove vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostaje u zraku način na koji se namjerava donijeti te zakone. Ovo što se ovog trenutku najavljuje je donošenje čitavog niza propisa koji zadiru u tematiku koja iziskuje široku javnu raspravu i ne može se donositi odluke preko koljena", ustvrdio je Beus Richembergh.

Pretpostavlja da će Most odustati od hitnog donošenja zakona s petka na subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za ovršni zakon i najavu mandatara Andreja Plenkovića kako se odustaje od mogućnosti da se ne može ovršiti jedina nekretnina, Beus Richembergh je rekao da su u HNS-u zadovoljni da  se kontaktiraju i konzultiraju ljude koji više znaju od njih.

"Ne znamo kakvo će biti rješenje. Čitav niz je otvorenih pitanja. Čini mi se da ovdje vrijedi ona dalmatinska izreka: "Čovjek i tovar znaju više nego samo čovjek".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S konferencije za novinare na temu "Tko je ugasio svijetlo u Hrvatskoj – pravo na izbor, sloboda i zaštita ljudskih prava ne smiju se nikada dovoditi u pitanje", Beus Richembergh je pozvao mandatara Plenkovića da u Vladi žene budu dobro zastupljene, ne samo na ministarskim i na mjestima državnih tajnika, već i na dužnostima čelnika državnih organizacija, agencija i javnih poduzeća.

Plenkovićevu najavu kako mu je u cilju zalaganje za ljudska prava i da pobačaj neće učiniti ilegalnim, Beus Richembergh komentirao je riječima da ostaje vidjeti kako će to izgledati u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče stava o abortusu, dolaze veoma kontradiktorne informacije. Očito postoji 'dim' preko kojega bi se javnost trebala pripremiti za otvaranje tog pitanja", ustvrdio je.

Ne bi čudilo da dođe do referenduma o abortusu

Ocijenivši da hrvatsko društvo 'brižno i uporno čuva' svoju patrijarhalnost te da političke elite u posljednje vrijeme propagiraju neke karakteristike koje bi se mogle nazvati mizoginima, HNS-ovac Beus Richembergh kazao je da se pitanje abortusa otvara na najvišoj razini nakon 40 godina postojanja zakona kojim je, kako smatra, dosegnut određeni standard ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad to pitanje ponovno dolazi u 'žižu' javnosti i najavljuje se rasprava i odlučivanje na Ustavnom sudu. Ali ne bismo se čudili da oni koji su pokrenuli inicijativu da se referendumom definira ustavno određenje obitelji, da su taj referendum shvatili samo kao zagrijavanje i uvod u mnogo ozbiljniji referendum, onaj o abortusu", ustvrdio je.

Pitanje pokretanja referenduma o abotrusu Beus Richembergh ocijenio je 'iznimno opasnim'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama činjenica da se najavljuje rasprava na Ustavnom sudu može izazvati strašno dobro organizirani aktivizam, kršćanskih i katoličkih organizacija koje će pokušati izvršiti pritisak na taj sud", zaključio je.

'Prijetnja ljudskim i ženskim pravima'

Članica predsjedništva HNS-a i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Sonja König ustvrdila je da se ovih dana čuju 'prijetnje ljudskim pravima i pravima žena' i da se čuju poruke i vide pokušaji koji prijete dostupnosti i ukinuću ženinog prava na izbor legalne medicinske usluge prekida trudnoće i pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji žele prekinuti trudnoću to će učiniti bez obzira na sve, bio pobačaj legalan ili ne.

"One žene koje žele prekinuti trudnoću to će učiniti bez obzira na sve, bio pobačaj legalan ili ne, ali u slučajevima u kojima je pobačaj ilegalan ili teško dostupan žene će ugrožiti svoje zdravlje i život", rekla je König, dodavši da 'pobačaj treba biti legalan i rijedak, ne sredstvo  kontracepcije'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njenom mišljenju zabrinjavajuća je najavljena konferencija pod nazivom „Obitelj i škola – ključ odgoja za vrijednosti“ u organizaciji udruge U ime obitelji, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Prema riječima Sonje König, na toj će se konferenciji govoriti o jednospolnom odgoju, što znači, kako je zaključila, 'da bi cure i dečki trebali biti u odvojenim razredima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Za nas je to nedopustivo", rekla  je König, dodavši kako se nada da će buduća Vlada raditi na očuvanju ljudskih prava. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo