kalkulacije / HNS predstavio prijedlog otkupa Ine i inicijalne ponude HEP-a te poručio: Vladin model loše prepisan

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vrdoljak kaže kako se HNS-ovim prijedlogomne povećava javni dug, pojasnivši kako se mosni kredit podiže s obvezom dokapitalizacije ili izdavanja novih obveznica Ine

20.1.2017.
13:22
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak predstavio je u petak HNS-ov prijedlog modela otkupa dionica Ine i inicijalne javne ponude HEP-a, istaknuvši kako prije svega žele predstaviti jasan model strategije razvoja HEP-a i Ine, te izlaska HEP-a na burzu s ponudom dionica i preuzimanja dionica MOL-a u Ini. 

Vrdoljak je novinarima rekao da smisao otkupa dionica Ine vidi u jasnoj viziji njezina razvoja, temeljnog na strateškim partnerstvima uz zadržavanje većinskog udjela u rukama Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija je moguća samo uz dogovor s MOL-om, uz korektnu cijenu i jasnu prezentaciju strategije razvoja. Otkup je moguć u roku 5 do 6 mjeseci od postizanja dogovora s MOL-om i registracije nove kompanije, smatra HNS.

Što se tiče HEP-a, cilj inicijalne javne ponude (IPO) treba biti osiguravanje investicijskih kapaciteta za daljnji razvoj tvrtke. IPO je moguć uz širi društveni koncenzus, koji se može postići isključivo ako se postupak vodi na transparentan i jasan način, a osnovni preduvjet je suglasnost unutar vladajuće koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za cjelokupni postupak potrebno je 5 do 6 mjeseci nakon rješavanja otvorenih pravnih pitanja, drže u HNS-u.

Vladin model je "loše prepisan"

Dosad smo od Vlade, u kojoj nema konsenzusa, vidjeli prepisani model iz 2014., koji je bio u pripremi, ali loše prepisan, ustvrdio je Vrdoljak. HDZ-u copy-paste tehnika ne ide baš dobro, ni kod ministra znanosti niti kod ovih modela, pa ih lijepo molim da s probnim balonima, polovičnim modelima ili spinovima ne kompromitiraju prvenstveno sebe, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najlakše je biti populist i mi iz oporbe imamo sjajnu priliku reći "ne dajmo nacionalno blago", ali to nećemo učiniti, jer nismo svi isti, jer postoje odgovorni i populisti. Dali smo model koji je podložan kritici i otvoreni smo za sve prijedloge, poručio je Vrdoljak.

Upitan zašto misli da je njihov model bolji od ostalih prijedloga, Vrdoljak je odgovorio kako se ne može ozbiljno komentirati ni jedan model koji nije dao jasne rokove niti strategiju razvoja. Ne kažem da je to što smo ponudili apsolutno savršeno, ali je moguće provesti s jasnom strategijom razvoja, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki modeli nisu dobri ni za HEP niti za Inu, rekao je Vrdoljak za model koji je načelno prezentirao premijer Andrej Plenković. Što se tiče SDP-ova prijedloga, Vrdoljak je ocijenio kako on sadrži "viziju nejasnog holdinga" što je apsolutno neprovedivo i nepotrebno. 

Otklonio je sumnje da se HNS-ovim prijedlogom povećava javni dug, pojasnivši kako se mosni kredit podiže s obvezom dokapitalizacije ili izdavanja novih obveznica Ine. To se sve obavlja unutar iste kalendarske godine i nema povećanja javnog duga, ustvrdio je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo