NA POTEZU SU VIJEĆNICI / 'HNS se uključio u 'deal' između Bandića i HDZ-a. Građani su jedina brana Bandićevoj samovolji'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Borba protiv GUP-a nastavlja se u Gradskoj skupštini, možda već za koji tjedan, a struka ima konkretne prijedloge

21.11.2019.
18:00
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pod palicom HNS-ova Predraga Štromara iz trećeg puta izdalo pozitivno mišljenje na zagrebački GUP, ne prestaju negativne reakcije iz redova građana i organizacija civilnoga društva te dijela oporbe. Doduše, i sam resorni ministar je izjavio kako on, ''da je zastupnik u Gradskoj skupštini za taj GUP ne bi glasao''. 

Oglasile su se i Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i HUP - Koordinacija arhitekata i inženjera u prostornom uređenju i gradnji upozorivši da je argumentacija Ministarstva o GUP-u utemeljena na dvosmislenim analizama učinka takvih odluka na prostor.

''Iako je prema odredbama Zakona o prostornom uređenju bilo dužno cijeli proces donošenja GUP-a obustaviti, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo je zeleno svjetlo za Bandićev Generalni urbanistički plan (GUP). Ovakvim pogodovanjem Bandiću, HNS-ovo ministarstvo, kršeći Zakon, uključilo se u sramotan dogovor između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a'', smatraju u Zelenoj akciji, koja je uz Pravo na grad i Udrugu građana Siget te strukovna udruženja arhitekata i urbanista od samih početaka pomno pratila proces donošenja GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da je Grad Zagreb temeljem Zakona o prostornom uređenju imao rok do početka listopada da Ministarstvu dostavi novu verziju GUP-a, ali kako upozoravaju: ''Grad je taj rok prekršio, zbog čega je Ministarstvo moralo odmah obustaviti cijeli proces, a proizvoljno tumačenje tog roka od strane Ministarstva je nedopustivo. Drugi primjer pogodovanja Bandiću vidljiv je iz reakcije Ministarstva prošloga petka, kada su mu dali još jednu mogućnost da dopuni GUP iako Zakon o prostornom uređenju jasno i nedvosmisleno propisuje da Ministarstvo daje ili odbija suglasnost. To nikako ne može biti tumačeno na način da ipak može izdati i mišljenje, zahtjev za dopunu i slično''.

''Ovakav nezakonit potez HNS-ova ministarstva pokazuje da su građani i građanke Zagreba jedina brana samovolji Bandića i njegove klike koja devastira Zagreb'', zaključuju u Zelenoj akciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramota od države! Ministar Predrag Štromar je s gradonačelnikom Milanom Bandićem odigrao oko GUP-a 'dupli pas' kako bi građane napravili budalama'', smatra i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ!.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Tomašević (Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prošli petak je ministar Štromar na konferenciji za medije pompozno uskratio suglasnost za zagrebački GUP i izjavio kako njegovo usklađivanje s obzirom na zahtjeve Ministarstva može trajati godinama da bi četiri dana kasnije dao tu istu suglasnost. Kad je Ministarstvo uskratilo suglasnost za GUP u srpnju, to su napravili u tišini bez konferencije za medije i spektakla koji su prošli petak priredili da bi skupili nešto političkih bodova'', podsjetio je Tomašević.

''Da bi se učinila ova usluga Bandiću, ministar tumači zakonske rokove koji su prekršeni kao preporuke, a ispravke oko namjene Hipodroma i UPU-a koje je gradska uprava po nalogu Ministarstva napravila posljednjih dana kao nedovoljno bitne za ponovnu javnu raspravu. Zašto se onda nisu dogovorili u tri mjeseca nakon rasprave iz kolovoza kako GUP treba finalno izgledati da bi dobio suglasnost, a ne fingirati kontrolu zakonitosti performansom prošli petak?'', pita predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini.

Štromarovu izjavu kako bi on da je gradski zastupnik glasao protiv ovakvog GUP-a, Tomašević smatra licemjernom, a  s obzirom na to da je u ponedjeljak bez GUP-a zatvoren dnevni red za sjednicu Gradske skupštine 9. prosinca očekuje nove pritiske i proceduralne akrobacije da GUP nekako bude izglasan u prvoj polovini prosinca. Ipak, kaže da se nada reakciji građana i strukovnih udruženja na, kako kaže, ''ovaj cirkus'' i poručuje: ''Mi ćemo nastaviti borbu u Gradskoj skupštini''.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine HDZ-ov Drago Prgomet najavio je da će sazvati Predsjedništvo Skupštine gdje će se odlučiti hoće li GUP biti na dnevnom redu sjednice 9. prosinca: "Ja ne mogu kao predsjednik Gradske skupštine svojevoljno staviti GUP na sjednicu 9. prosinca jer je ona proračunska, ali postoje i statutarne odredbe po kojima se to može učiniti. No, o tome odlučuje Skupština, a ne predsjednik Skupštine".

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Drago Prgomet (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Prgomet je Hini najavio da planira Predsjedništvo Gradske skupštine sazvati u utorak, 26. studenoga te kazao kako ne bi isključio mogućnost da izmjene GUP-a dođu pred gradske zastupnike na sjednicu 9. prosinca. Hoće li HDZ podržati GUP, o tome će, kazao je, odlučiti nakon razgovora na Gradskom odboru HDZ-a što očekuje već idući tjedan. 

"HDZ je dobio državni proračun, gradonačelnik Bandić GUP - svatko realizira svoje prioritete jer vlast je slast, a na vlasti se časti", poručio je gradski zastupnik Renato Petek iz redova Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, koji  smatra da je zeleno svjetlo Ministarstva ''rezultat trgovačke koalicije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom tragu je i predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a u Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš, koja upozorava da i dalje ostaje problem građana i struke koji smatraju da rješenja iz novog GUP-a nisu razvojna za Zagreb "nego su želje i pozdravi određenih ljudi bliskih gradonačelniku Bandiću".     

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras smatra da GUP neće biti dugoga vijeka: "Ako GUP ipak prođe u Skupštini, možemo obećati Zagrepčanima da ćemo ga promijeniti u trenutku kada budemo u prilici, a to će biti vrlo brzo, za godinu i pol dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga SDP kani zaustaviti GUP nekadašnjeg stranačkog kolege Milana Bandića zaustaviti referendumom, naime, kako je najavio SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić: "Vladajući u gradu i državi odlučili su ignorirati više od 20.000 primjedbi građana, kao i sve prigovore stručne javnosti koja je jednodušna u negativnom mišljenju o predloženim izmjenama GUP-a".

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Milan Bandić (Patrik Macek/Pixsell)

Štoviše, GUP nema podršku ni Vijeća gradskih četvrti jer je od njih ukupno 17, čak 11 glasalo protiv, a samo četiri su ga prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno. I strukovna udruženja arhitekata i urbanista od samog su početka, kao što smo već pisali, također upozoravala na niz problema oko izmjena i dopuna GUP-a napominjući i da se u sjeni Zagrebačkog Manhattana krije još mnogo toga na što treba obratiti pažnju. Poput izgradnje novih podzemnih garaža i mogućnost izgradnje zgrada do 1.000 metara četvornih i u jedinim preostalim gradskim 'džepovima' zelenila s Medvednice: Tuškanca, Pantovčaka, Mullerovog brijega i Šalate, da spomenemo tek neke problematične točke. 

Zbog svega toga, udruženja arhitekata i urbanista smatraju da postupak izmjena i dopuna GUP-a započet 2016. godine treba završiti, a zatim pristupiti izradi novog GUP-a, koji će biti utemeljen na potpuno novim stručnim i znanstvenim podlogama te revidiranoj Strategiji razvoja Grada Zagreba, pri čemu je sudjelovanje stručne i zainteresirane javnosti od iznimne važnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i HUP - Koordinacija arhitekata i inženjera u prostornom uređenju i gradnji upozoravaju da je argumentacija Ministarstva o GUP-u utemeljena na dvosmislenim analizama učinka takvih odluka na prostor.

Kao prvo, upozoravaju da ''zadovoljiti 51 posto neke odredbe plana višeg reda nije dovoljno. Postaje moguće pravilo da u svakom zaštićenom zelenilu može biti i 49 posto gradnje''.

Nadalje, ''prostorni planovi imaju snagu podzakonskih akata i moraju jasno, nedvosmisleno i detaljno definirati postupanje u prostoru. Dodavanjem formulacije 'a u skladu sa Zakonom' nije riješeno pitanje nužno potrebnog određivanja detaljnih uvjeta provedbe za pojedini zahvat u prostoru se nepotrebno objašnjava ono što je pravnim ustrojem RH već definirano''.

Također smatraju da Ministarstvo ni u srpnju, niti sada prilikom izdavanja suglasnosti nije postupilo po slovu Zakona: ''U Zakonu jasno piše da ministarstvo mora dati suglasnost na plan, te daje li je ili ne. Zakon ne poznaje dopune niti mišljenja uz suglasnost na plan''.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predrag Štromar (Sanjin Strukic/PIXSELL)

''Ministarstvo tumači da je rok od 90 dana instruktivan, a ne obvezujući. Takvih rokova u zakonima ima mnogo, koji su sada uopće obvezujući? Je li u postupku izdavanja građevinske dozvole rok od 15 dana za posebne uvjete također samo instruktivan, i zapravo nema granice u kojoj se dozvola može dobiti'', pita struka i upozorava da njihove primjedbe na proceduralne greške i na urbanističke odluke koje su odbijene od strane Grada nisu argumentirano obrazložene. 

''Proceduralne greške Ministarstvo nije razmotrilo, a stručne greške izrađivač Grada nije ispravljao. Svi odgovori pisani su isključivo pravnim jezikom bez bitnog sadržaja, i nikako ne izražavaju pravo stanje stvari u pogledu utemeljene urbanističke vizije ili zakonodavnog okvira koji ima za cilj kvalitetno planiranje razvoja prostora'', napominju. 

Ističu i da je zakonski okvir u urbanističko-arhitektonsko-graditeljskom području je neprovediv i nedovoljno dobar: ''Procjenjuje se da je danas količina mišljenja i uputa Ministarstva koji pokušavaju objasniti zakonski okvir dosegla brojku od 1000 stranica. Na primjeru GUP-a vidimo kako zakoni nisu formulirani za svrhu za koju bi trebali biti jednoznačno provedivi. Prostorno uređenje i gradnja, kao znanstveno-tehničke discipline koje imaju jasne i logične odredbe, moraju biti i jasno i logično pravno formulirane, bez mogućnosti pravnog višesmislenog tumačenja''.

Stoga stručna udruženja i ustanove predlažu da se priča s ovim izmjenama i dopunama GUP-a privede kraju tako da se izbace odredbe za koje je predano najviše primjedbi u javnoj raspravi i koje su sa stručnog stajališta neutemeljene i štetne za Grad Zagreb i građane. Također, ponavljaju da treba krenuti u izradu novog GUP-a Grada Zagreba kojim će se, na ažuriranim i novim podlogama planirati prostorno uređenje i razvoj Grada Zagreba u 21. stoljeću.

A što se tiče Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ''ono treba žurno krenuti u proces izrade novog zakonodavnog okvira prostornog uređenja i gradnje, koji će biti jasan i jednoznačan za provedbu te potpuno razumljiv svima. I naravno, u korist učinkovite zaštite neizgrađenog prostora te urbane preobrazbe i sanacije izgrađenog prostora, a sve temeljeno na strukovnim politikama donesenim demokratski između svih strukovnih institucija, udruženja i pojedinaca''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo