'bolnica slučaj' / HNS tvrdi: Projekt bolnice Srebnjak od 130 milijuna kuna mogao bi propasti. Kriv je Bandić

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Za sve loše što se događa u bolnici Srebrnjak posljednjih mjeseci isključivi je krivac gradonačelnik Milan Bandić", tvrdi zagrebački HNS

13.6.2020.
14:26
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak upozorila je u subotu u Varaždinu na mogućnost kašnjenja i propasti velikog projekta Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, jer dosad, kako je rekla, po tom pitanju nije napravljeno ništa.

Riječ je o velikom znanstveno-istraživačkom projektu primjenjive znanosti, što znači da je pod ingerencijom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak je podsjetila da je ugovor za projekt Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak potpisan prošle godine pa treba pratiti rezultate i pozvala da se ta novčana sredstva koja jesu dodijeljena "krenu namjenski trošiti".

"Nažalost, do sada nije napravljeno ništa", upozorila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da treba "staviti sa strane" sva politička prepucavanja i usmjeriti se na ono za što je dobiven novac, a to je, rekla je, centar koji će imati mogućnost znanstvenih istraživanja u medicini, ali i vrlo važan centar za liječenje onih koji su nam najvrjedniji, naše djece.

Divjak je taj projekt komentirala na pitanje novinara u Varaždinu, gdje je bila na predstavljanju kandidata na listi HNS-a u 3. izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojak: Za probleme u bolnici Srebrnjak kriv je Bandić

Zagrebački HNS i gradski zastupnik Tomislav Stojak u subotu su još jedanput upozorili na ogromne probleme u radu bolnice Srebrnjak u posljednjih 7-8 mjeseci te u provedbi projekta Centra za translacijsku medicinu za što su prozvali gradonačelnika Bandića i njegove suradnike.

"Za sve loše što se događa u bolnici Srebrnjak posljednjih mjeseci isključivi je krivac gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici u upravnom vijeću bolnice na čelu s Anom Stavljenić Rukavina", ustvrdio je gradski zastupnik Tomislav Stojak.  Dodao je i da je, nakon što su u prosincu 2019. smijenili tadašnjeg ravnatelja bolnice Boru Nogala, "postalo potpuno jasno da je njihova isključiva namjera bila imati potpunu kontrolu nad vrlo unosnim postupkom javne nabave aparata i opreme za Centar za translacijsku medicinu u vrijednosti 130 milijuna kuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preduvjet za to bila je, kaže Stojak, smjena svih ljudi koji im nisu po volji u bolnici kako bi mogli kontrolirati taj postupak.

Na taj su problem podsjetili u priopćenju, nakon što je u petak ministrica obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak upozorila Gradsku upravu i trenutnu upravu bolnice Srebrnjak na opasnost od kašnjenja i moguće propasti velikog projekta Centra za translacijsku medicinu u toj bolnici, koji se financira EU sredstvima u iznosu od gotovo 400 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojak je podsjetio da je zagrebački HNS od prosinca 2019. do danas javno upozoravao na postupanje Gradske uprave u bolnici Srebrnjak, a u priopćenju je naveo sve činjenice i to od 4. prosinca 2019. kada je smijenjen ravnatelj Nogalo i imenovana v.d. ravnateljica bolnice (zaposlenica Grada Zagreba) do nekoliko natječaja za izbor ravnatelja bolnice, poništenje natječaja i odluke da se do daljnjega neće birati nova čelna osoba bolnice, već ostaje v.d. ravnateljice (zaposlenica zagrebačke Gradske uprave).

"Takav način rada gradske uprave i sve što se događa u bolnici Srebrnjak sramota je zagrebačkog i hrvatskog zdravstva i društva. Milan Bandić i njegovi suradnici rade isključivo za svoj interes, a protiv interesa Zagreba i Hrvatske i bit će krivci ukoliko ovaj veliki projekt EU Centra za translacijsku medicinu dođe u pitanje!“, zaključio je gradski zastupnik Stojak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju je pitao i kako to da je odjedanput Srebrnjak postao bolnica slučaj, a do tada je godinama sve bilo u redu. Ocijenio je da su navodi o “nadriliječništvu” bili žalosni, da nezakonitog zapošljavanja u bolnici nije bilo, što je zaključila i zdravstvena inspekcija te da financijskih problema nema ni više niti manje nego u drugim gradskim bolnicama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo