NESLAGANJA OKO INE / Hoće li Bruxelles tužiti Hrvatsku: evo koliko bi nas mogao stajati spor s Europskom komisijom!

Novi problem s Inom. Europska komisija traži da Hrvatska promijeni Zakon o privatizaciji Ine i iz njega izbaci pravo veta MOL-u da proda svoje dionice kome god želi. Vlada se tome usprotivila, uz Vladu je stao i nadležni saborski odbor pa će ministar Slaven Dobrović morati o tome na pregovore u Bruxelles

25.1.2017.
22:17
VOYO logo

Ministar energetike sljedeći tjedan leti u Bruxelles s teškim zadatkom. Europsku Komisiju trebao bi uvjeriti da se Hrvatska trenutačno ne može odreći prava kojim kontrolira tko može postati suvlasnik Ine jer ju upravo namjerava - otkupiti.

"Mi to idemo raspraviti, mislimo da su argumenti valjani i mislimo da se može pričekati da se ovaj proces završi", nada se Slaven Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I SDP-ovi i HDZ-ovi članovi Odbora za europske poslove Vladi su dali jednoglasnu podršku u protivljenju Komisiji.

Rok koji je Komisija dala Hrvatskoj za izmjenu Zakona o privatizaciji Ine ističe 8. veljače. Ako Bruxelles ne uvaži Dobrovićeve argumente pokreće se proces povrede prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komisija može odlučiti pokrenuti spor pred sudom u Luksemburgu protiv Hrvatske. Rezultati takvih sporova su uvijek višemilijunske kazne", objašnjava član saborskog Odbora za europske poslove SDP-ov Joško Klisović.

O Ini se razgovaralo i na konferenciji o energetskoj strategiji gdje je bio i predsjednik uprave te tvrtke - Zoltan Aldott. On tvrdi da ta kompanija itekako vrijedi te da nije istina da ju MOL namjerno guši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za dobrim konjem se prašina diže, tako da vjerojatno nije tako da je Ina loša kompanija", kaže Aldott.

Aldotta je slušao predsjednik uprave HEP-a čijih 25 posto dionica Vlada želi prodati kako bi namaknula novac za otkupu MOL-ova udjela u Ini. On tvrdi kako je inicijalna javna ponuda HEP-ovh dionica nešto dobro što treba razmotriti. No dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi se takvo nešto dogodilo, mora se znati točno u kojem smjeru, za što, ali i unutar HEP-a se moraju riješiti određene pretpostavke", kaže Perica Jukić.

O ovoj temi ponovno se raspravljalo i u Saboru. Ivan Lovrinović tako je pronašao novac za otkup Ine u dugu Srbije i Slovenije Hrvatskoj još iz doba Jugoslavije, a koji, prema njemu, iznosi oko 4 milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa evo, umjesto da oni koji su došli na ideju da se za otkup Ina-MOL-a prodaje HEP, gospodo primite se posla, naplatite ono što je Hrvatska nekome dala, a nemojte prodavati državnu imovinu", poručuje Lovrinović.

Ako Bruxelles protiv Hrvatske pokrene spor zbog neizmjene Zakona o privatizaciji Ine upitno je hoće li do prodaje HEP-a uopće i doći - budući da bi MOL mogao svoj udio prodati trećoj strani, a ne hrvatskoj Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo