iznenađenje izbora / Hoće li euroskeptici pomrsiti račune pučanima i socijaldemokratima?

Pučani i dalje imaju većinu u Europskom parlamentu, ali Europu zabrinjava uzlet euroskeptika koji su pobijedili u Britaniji i Francuskoj.

26.5.2014.
18:42
VOYO logo

Na maratonskim četverodnevnim izborima, u 28 europskih država, 170 milijuna birača odlučilo je tko će idućih pet godina sjediti u Europskom parlamentu.

Umjesto 766, koliko ih se biralo na EU izborima 2009. godine, odabran je 751 zastupnik.

Iako pučani, politička grupacija kojoj pripada i HDZ, i dalje imaju najviše zastupnika - 214, u odnosu na prošli saziv izgubili su ih čak 60 zastupnika. Sedmero predstavnika manje osvojila je i druga najjača grupacija: socijaldemokrati. Ipak, porastao je broj nezavisnih zastupnika kao i novih, još uvijek neopredijeljenih eurozastupnika.

Najviše euroskeptički i antieuropski orijentiranih, poput profašističkog nacionalnog fronta Marie Le Pen koji je u Francuskoj uvjerljivo odnio pobjedu.

“Zahvaljujem Francuzima, imali smo pravo kad smo vjerovali u njih. Suvereni građani jasno i glasno su rekli što misle, kao u svim značajnim trenucima u povijesti. Naš narod želi samo jednu politiku: politiku Francuza za Francuze, i to samo s Francuzima”, rekla je Marine Le Pen, šefica ultradesne stranke Nacionalne fronte.

Velik uspjeh ostvarili su i euroskeptici Nigela Faragea u Britaniji koji su osvojili dvostruko više europskih fotelja nego 2009.

“Mislim da je ovo svakako politički potres s ozbiljnim posljedicama za britansku politiku. Ovaj uspjeh ćemo ponoviti i pretvoriti ga u mjesta u Westminsteru iduće godine”, najavio je Nigel Farage, UKIP.

Konzervativci Davida Camerona posramljeni su završili tek na 3. mjestu, dok su na drugom Laburisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Građani su potpuno razočarani Europskom unijom i žele promjene. Mi kao stranka moramo ponovno pregovarati o poziciji Velike Britanije u Uniji, promijeniti Europu i onda organizirati referendum o ostanku ili odlasku iz EU i to prije kraja 2017. godine”, naglasio je britanski premijer David Cameron.

Prvi put u povijesti u Parlamentu će sjediti i predstavnik njemačke neonacističke stranke, a i grčki su birači u Europarlament poslali trojicu pripadnika fašističke Zlatne Zore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako malen, rast ukupnog odaziva na izbore, na nešto više od 43 posto ipak ide u prilog eurofilima. No, izlaznost je varirala, od najviših 90 posto u Belgiji i Luxemburgu, sve do Slovačke s tek 13 postotnom izlaznošću, pri čemu je Hrvatska u društvu pet država s najnižim odazivom.

Oni koji su izišli najviše razloga za slavlje dali su europskim Pučanima. Budući da su osvojili najviše EU fotelja njihov bi kandidat trebao nasljediti Barosa na čelu Europske komisije.

“Neću raspravljati niti se svađati s onima koji me prozivaju oko moje kandidature. Nisam na koljenima, osvojio sam izbore, a o imenovanju predsjednika Komisije odlučuje se kvalificiranom većinom, a ne konsenzusom”, kazao je Jean-Claude Juncker.

S izglednim porazom ne miri se njegov rival iz redova socialdemokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jedno je sigurno: Pučani gube 60 mjesta u Parlamentu, a jasna je i druga stvar: bez dogovora sa socialdemokatima u Europskom parlamentu nema većine”, poručuje Martin Schulz.

S obzirom na protivnike Europske unije koji su se na ovim izborima uspjeli utaboriti u Parlamentu, lijevi i desni centar morat će se približiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo