direktor Udruge banaka / Hoće li inflacija i eurozona povećati kamatne stope i naše kredite? Adrović: 'Saznat ćemo tek u srpnju'

'Konverzija nije potrebna i službena ima svoju prednost jer će bit jednaka za sve i besplatna', ističe.

16.5.2022.
19:49
VOYO logo

U studiju RTL-a Danas je direktor Udruge banaka Zdenko Adrović komentirao hoće li i kako inflacija i ulazak u eurozonu utjecati na rast kamatnih stopa.

Potvrđeno je ono što smo očekivali. Europska središnja banka najavila je da će se povećati referentna kamatna stopa, ali još ne znamo kada i koliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sedmom mjesecu očekujemo prvo povećanje kamatnih stopa u zadnjih 10 godina. U ovom trenutku ne znamo hoće li biti 0,25 ili 0,50 posto. O tome se još raspravlja, znat ćemo negdje u srpnju. Većina članova vijeća zagovara trostupanjsko povećanje. Hoće li to biti tri puta po 0,25 ili nešto drugo to ćemo vidjeti. Dogodit će se tri puta u ovoj godini", objašnjava Adrović.

Za građane koji imaju fiksne kamatne stope to neće utjecati, no njih je samo 10 posto kada govorimo o stambenim kreditima. "Treba voditi brigu o tome kolika je rata kredita u odnosu na redovan mjesečni prihod. To je jako važno. I ako je to iznad 50 posto mislim da bi takav čovjek ili žena trebali ići kod svog osobnog bankara i vidjet kako fiksirati tu kamatnu stopu", kaže Adrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamatne stope za kunske kredite su od prosinca do ožujka porasle (2,83 – 3,13 posto), a na one u eurima su pale. Adrović to objašnjava: "kod kredita koji su bili izdavani uz fiksnu kamatnu stopu u njih je ugrađen tzv. 'kamatni swap'. To je zapravo posljedica. To je fiksirano u trenutku kada se zna da će kamatne stope početi rasti".

Image
PU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA /

Htio je povoljan kredit, a na kraju naletio na lažnog prevaranta: Ostao je bez nekoliko tisuća kuna

Image
PU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA /

Htio je povoljan kredit, a na kraju naletio na lažnog prevaranta: Ostao je bez nekoliko tisuća kuna

Što će biti s kunskim kreditima kada Hrvatska uđe u eurozonu?

"Krediti uz fiksnu kamatnu stopu u bilo kojoj valuti će se pretvoriti u fiksnu kamatnu stopu. kod promjenjivih kamatnih stopa malo je složeniji mehanizam, no to je manje bitno. Bitno je da je mehanizam koji je urađen u zakon takav da se za potrošače ništa ne smije dogoditi ništa lošije u odnosu na stanje koje već ima", potvrdio je direktor Udruge banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konverzija nije potrebna i službena ima svoju prednost jer će bit jednaka za sve i besplatna", ističe.

Što će biti sa štednjama?

Štednje će se automatizmom pretvarati u štednje u eurima. "S 31. prosinca ide automatska promjena na bankovnim računima", kaže Adrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama Hrvati imaju oko 36 milijardi kuna u madracima i čarapama. Koliki je maksimalni iznos koji se može donijeti u banku? "Maksimalan iznos je 105 tisuća kuna. Kada netko donese više mora se vidjeti odakle taj novac došao. Osobni bankar mora posumnjati da se radi o nekom obliku pranja novca. Bankar to mora prijaviti", kaže Adrović.

Adrović je komentirao i prešutne minuse i kazao da još uvijek traju razgovori između Hrvatske narodne banke i ministarstva i pokušava se naći rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo