SMANJEN GODIŠNJI PRORAČUN / Hoće li Istra ostati bez Sigurne kuće: 'Kod nas ostaju sve duže, oporavci su dugotrajni'

Ugrožen je rad sigurne kuće Istra. Tako tvrdi njezina ravnateljica koja je ogorčena jer im je Grad Pula smanjio godišnji prihod za 40 tisuća kuna

1.5.2022.
8:00
VOYO logo

Ove godine smanjen je budžet s 240 na 200 tisuća kuna.

"To je jedna ovako velika brojka kad znamo da te žene nisu samo da uđu u sklonište i izađu nego neke kod nas žive život. Najduža je ostala pa gotovo više od dvije godine", tvrdi ravnateljica Sigurne kuće Istra, Jadranka Černjul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene u kući ostaju sve duže. Oporavci su dugotrajni. A kad se jednom oporave i stanu na svoje noge, ženama je kuća potpora još neko vrijeme.

Image
Ne ignorirajte nasilje /

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: 'Svakih 15 minuta jedna žena pretučena u Hrvatskoj'

Image
Ne ignorirajte nasilje /

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: 'Svakih 15 minuta jedna žena pretučena u Hrvatskoj'

"To nije naš problem to je problem cijelog društva i mislim, ne tu skidati ne skidati. Mi se ne bi žalili da je ostalo isto. Evo mene i sad boli želudac i svake godine kad trebamo potpisivati neke ugovore i to za financijska sredstva uvijek smo u strahu hoće li biti dostatno ili neće", žali se Černjul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 15 godina djelovanja kroz Sigurnu kuću Istra prošlo je 167 žena i 193 djece. Savjetovano je više od tisuću osoba. Trenutačno u kući borave četiri žene i četvero djece. Dosad ih je grad direktno financirao. Nakon promjene vlasti udruge se financiraju putem javnog natječaja.

"Ove godine grad Pula 40 tisuća kuna manje, ali dalje u značajnom iznosu od 200 tisuća kuna možda samo još za nadodati i da grad Pula osigurava za djecu smještenu u sigurnoj kući besplatnu marendu i produženi boravak kao i besplatan vrtić", objašnjava Ivana Sokolov iz upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik obećava da ipak neće ostati zakinuti.

"U nekoliko navrata sam već rekao da na rebalansu proračuna vraćamo ta sredstva vjerujem u jednom dijelu i povećavamo 00:24 i ova sredstva koja su sad odobrena koja će se potpisati su dovoljna do rebalansa da Sigurna kuća radi kako treba", tvrdi gradonačelnik Pule, Filip Zoričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednu od najranjivijih skupina ne bi smjeli uskraćivati jer u Hrvatskoj svakih 15 minuta neka žena doživi nasilje, a samo prošle godine ubijeno ih je 14. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo