Apsurdne brojke / Hoće li koronakriza napokon u red dovesti prenapuhane cijene najma u Splitu: Cijene lokala idu i do 30.000 eura!

Unatoč spuštanju cijene, najmovi na splitskoj Rivi i dalje su visoki

7.11.2020.
13:00
VOYO logo

Mnogi se nadaju da će epidemija ipak neke stvari dovesti u red. Primjerice, cijenu najma poslovnih prostora koja u Splitu na atraktivnim lokacijama doseže i 30 tisuća eura na godinu.

Prostore uglavnom unajmljuju ugostitelji, koje je ova godina dovela u bezizlaznu situaciju. Uz nikad manji promet, sada upozoravaju da je krajnje vrijeme da se prenapuhane cijene ipak reguliraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki troškovi, porezi, koronakriza, ali i najmovi poslovnih prostora ugostitelje su dovele na rub opstanka. Najmodavci su izašli u susret, ali uz znatan pad prometa za ugostitelje to nije dovoljno.

Image
Potrebna je prilagodba /

Promjena društvenih navika: Sve više mladih ostaje u obiteljskom domu, čak i u 30-ima

Image
Potrebna je prilagodba /

Promjena društvenih navika: Sve više mladih ostaje u obiteljskom domu, čak i u 30-ima

"U ovom momentu je problem kakvi god bili najmovi, jednostavno situacija nije kakva je bila i oni se moraju revidrati. Aposlutno svaki najam mora se plaćati po padu prihoda", rekao je Duje Kačunić, vlasnik ugostiteljskih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč spuštanju cijene - najmovi na splitskoj Rivi i dalje su visoki.

"Imate od 5000 do 30 tisuća eura mjesečno što smatram da je suludo i naveo sam da smo mi radno aktivna djelatnost gdje rad košta 30 posto, 30 posto je nabava, a svi ostali troškovi 30 posto", izjavio je Stipe Jeličić, potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatosti pri HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato ugostitelji očekuju da se cijene najmova na atraktivnim lokacijama ipak spuste.

"Ne može jedna najamnina iznositi 15 posto od prijavljenog prometa. Što se tiče ugostiteljske djelatnosti, to može biti do maksimalno nekakvih 5 posto ako ćemo govoriti o brojkama", poručio je Jeličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane oporba smatra da grad svoje poslovne prostore iznajmljuje prejeftino. Pa tako nekih 18 metara četvornih na prvom katu na Rivi hotel plaća oko 18 tisuća kuna mjesečno.

"Prvenstveni problem je što nije proveden javni natječaj za taj prostor kao i puno njih.. Mislimo da je ta cijena mala, a javni natječaj je pravi pokazetelj toga koja je vrijednost toga prostora", rekao je Branimir Urlić, gradski vijećnik Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz agencije za nekretnine uvjeravaju da prostor na prvom katu, iako na Rivi, teško iznajmiti po višoj cijeni.

"Mislim da je ovo ipak realno negdje između 15 i 20 eura to je realna cijena I preko toga je teško naći izjamljivača", izjavila je Jasminka Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, najmnine bi trebale pasti, jer moglo bi se dogoditi da zainteresiranih iznajmljivača, a riječ je uglavnom o ugostiteljima, u dogledno vrijeme ni ne bude.  

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo