Potres u Vladi / Hoće li Marić biti nova žrtva Agrokora? Povjerenstvu je prešutio točan broj sastanaka!?

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL i Robert Anic/PIXSELL

Ako je suditi iskazima pred USKOK-om Martine Dalić i ostalih, Marić je ipak prešutio neke važne činjenice

23.8.2018.
15:00
Igor Soban/PIXSELL i Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Iz svjedočenja Martine Dalić u USKOK-u jasno je da su Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa bile prešućene ključne informacije o djelovanju ministra financija Zdravka Marića u vrijeme krize s Agrokorom.

Jer, ako je suditi iskazima pred USKOK-om Martine Dalić i ostalih, Marić je ipak prešutio neke važne činjenice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Povjerenstvo je temeljem Marićeva svjedočenja te pismenog očitovanja Vlade odlučilo kako ministar financija nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti.

Protiv ministra financija pokrenut je postupak, jer je sudjelovao na dva sastanka ( 26. veljače s predstavnicima Agrokora, Vlade i Sabora i 3. ožujka 2017. s Todorićem)  kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncerna Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Konačno su sve maske pale! Plenković je znao za sve sastanke grupe Borg'

No, Povjerenstvo je takvu odluku donijelo baratajući informacijom kako je Marić bio prisutan na sastancima vezano za Lex Agrokor 26. veljače i 3. ožujka prošle godine, dok o drugim sastancima nema riječi. Marić je tada rekao Povjerenstvu, a to je potvrdio i dokument vlade, kako na ta dva sastanka od 26. veljače i 3. ožujka nije iznosio, niti prenosio, stavove, mišljenja, niti prijedloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Objavljeni dijelovi iskaza Martine Dalić USKOK-u, Todorić odmah reagirao: 'Konačno su sve maske pale!'

Martina Dalić, pak, u iskazu USKOK-u tvrdi drugačije. Bivša potpredsjednica Vlade je rekla da je ministar Zdravko Marić sudjelovao i bio prisutan na najmanje pet sastanaka tijekom veljače prošle godine, a koji su se ticali ne samo izrade Lex Agrokora, nego i sastanaka s čelništvom Agrokora. Da podsjetimo, Zdravko Marić je prije dolaska u ministarstvo financija radio u tom istom Agrokoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, u svom iskazu USKOK-u Zoran Besak tvrdi kako se radna skupina koja je radila na zakonu koristila mišljenjem i saznanjima upravo Marića te su koristili činjenicu da je aktualni ministar financija bio dugogodišnji zaposlenik Agrokora. Štoviše, od Marića se tražila procjena eventualne reakcije Todorića na poteze vlade.

Da stvar bude zanimljivija, Dalić u iskazu u USKOK-u tvrdi da je Tonći Korunić došao na poziv upravo ministra financija Marića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam lagao nikome

Suočen s ovim činjenicama, ministar financija Zdravko Marić je jutros prvo rekao da nije vidio cijeli transkript svjedočenja Martine Dalić i ostalih pred DORH-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam vidio cijeli transkript, jedino što mogu reći jest da je DORH odbacio kaznenu prijavu po ovoj temi, i to je zatvorena tema", rekao je Marić.

Komentirajući dio transkripta u kojem stoji da je Marić savjetovao radnu skupinu, ministar je rekao da je radio isključivo u nacionalnom interesu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti na ponovljeno pitanje je li savjetovao radnu skupinu o reakcijama Ivice Todorića nije imao komentar, već je ponovio da je DORH odbacio kaznenu prijavu.

Na izravno pitanje je li lagao na Povjerenstvu za sukob interesa o broju sastanaka na kojima je bio, Marić je rekao: "Jako teško pitanje što me pitate, nisam lagao nikome".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam još jednom, odbačena je prijava, u svim sastancima na kojima sam sudjelovao, sudjelovao sam isključivo braneći gospodarske i nacionalne interese Hrvatske i interese poreznih obveznika", rekao je Marić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo