povlačenje s polica / Hoće li nam trgovci plaćati odštetu? Iz udruge potrošača najavljuju: 'Iznos će biti znatno viši od samog povrata novca'

Image
Foto: Shutterstock

Samo u tri dana ovog tjedna opozvana su ili povučena četiri prehrambena proizvoda

31.7.2021.
8:12
Shutterstock
VOYO logo

Samo na stranicama Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu objavljeno je više od 50 obavijesti od početka 2021. godine o opozivu ili povlačenju pojedinih neispravnih prehrambenih proizvoda za ljude, ali i stoku, dodataka prehrani, plastičnog posuđa, ručnih ribeža, kao i kuhinjskog pribora "više vrsta".

Samo u tri dana ovog tjedna opozvana su ili povučena četiri prehrambena proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što jedemo i iz čega već dugo je ozbiljan problem koji može ugroziti naše zdravlje. Iako su na planu zaštite potrošača u tom smislu posljednjih godina učinjeni znatni pomaci, to nije dovoljno.

Udruga za zaštitu potrošača "Korana" iz Karlovca odlučna je u namjeri takvim nečasnim radnjama reći dosta te mjerodavna tijela natjerati da primjerenim zakonskim rješenjima opale po džepu sve odgovorne u lancu, od proizvođača, uvoznika do trgovaca. Kako je za Slobodnu Dalmaciju potvrdila predsjednica udruge Marina Novaković Matanić, u ponedjeljak su predstavnici udruge u vezi s ovom temom dogovorili sastanak u Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjedoci smo konstantnog povlačenja proizvoda s polica trgovina. Ljudi su uplašeni, pitaju se koliko je hrana koju kupuju zdrava i kvalitetna. Pozdravljamo pojačane kontrole od strane nadležnih tijela, ali želimo da se uvedu nove mjere i pojačaju kontrole do te mjere da se spriječi dolazak takvih neispravnih proizvoda u ponudu za kupce", ističe Novaković Matanić.

Iz udruge će, naime, tražiti da se izmijeni zakonodavni okvir, a jedna od novih mjera koje predlažu jest da se kupac neispravnog proizvoda obešteti ne samo tako da dobije povrat novca u vrijednosti kupljenog proizvoda, nego znatno više – da ima pravo na svojevrsnu naknadu štete što je takav proizvod uopće konzumirao i ugrozio svoje zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ne možemo kalkulirati o visini takve odštete, ali svakako bi trebalo uvesti određeno stupnjevanje ovisno o vrsti nedopuštene supstancije. Svima nam uzor može biti SAD, u kojemu se takve odštete kupcima kreću i u milijunskim iznosima. Naravno, ne kažemo da će to biti moguće i u nas, ne možemo doslovno preslikavati zakonodavstvo druge zemlje. Vidjet ćemo što će u tome smislu predložiti Ministarstvo poljoprivrede", ističe Marina Novaković Matanić. Zakon bi, dodaje, trebalo izmijeniti i na način da potrošačima bude uopće omogućeno podizanje takvih tužbi.

Što se tiče penalizacije, iz udruge traže da se rigoroznije kazne uvedu za sve sudionike koji su takav proizvod stavili na tržište (proizvođač, uvoznik, trgovac), a što se tiče pojačane kontrole, smatraju kako bi nju trebalo povećati već na carini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo