UKUPNI DUG: PET MILIJARDI KUNA / Hoće li nastaviti opskrbu lijekovima? Kad su čuli što im Marić nudi, predstavnici veledrogerija su napustili sastanak

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Pixabay
Image
Foto: RTL / PIXSELL / Pixabay

Dugovi trenutno iznose pet milijardi kuna, a mjesečno rastu za više od 300 milijuna kuna

19.10.2020.
12:10
RTL / PIXSELL / Pixabay
VOYO logo

Ukupni dug veledrogerijama, u koji su uključena dugovanja i bolnica i ljekarni, iznosi pet milijardi kuna, a veledrogerije su očekivale uplatu od dvije milijarde do kraja godine - mlijardu odmah, a milijardu kasnije. No, RTL doznaje da im je ponuđeno samo 200 milijuna kuna pa su predstavnice i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca - Koordinacije veledrogerija nakon pola sata napustili današnji sastanak na kojemu su bili i ministri financija Zdravko Marić te zdravstva Vili Beroš.

Image
VELEDROGERIJE UPOZORILE /

Bolnicama prijeti nestašica lijekova: 'Dugovi ponovno premašili četiri milijarde kuna'

''Veledrogerije su napustile sastanak, dogovora nema. Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 posto tržišta mogu biti partner sustavu do visine od dvije milijarde kuna duga uz uvjet da se dug ne povećava. Dug bolnica je trenutno 4,3 milijarde kuna, ljekarni još 700.000.000, dakle ukupni dug je pet milijardi kuna. Mi više od dvije milijarde kuna ne možemo suportirati, to stvar Vlade", kazala je jedna od predstavnica veledrogerija Milka Kosanović, HUP-ova direktorica odnosa s članstvom i direktorica Udruge proizvođača lijekova, u kratkoj izjavi za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dok predstavnici veledrogerija tvrde da je sastanak prekinut, ministar financija je u izjavama za medije kazao da je sastanak završen, ali i da ovo nije kraj dijaloga, a koju svotu je ponudio predstavnicima veledrogerija nije želio otkriti.

''Nije nikakav novost, niti tajna kakva je financijska situacija u smislu funkcioniranja zdravstvenog sustava. Razumijemo problematiku veledrogerija, imaju i one svoje okolnosti i odnose, prije svega s bankama. Ovaj dijalog će se nastaviti, nije ovo kraj. Mi ćemo u rebalansu proračuna koji planiramo za idući tjedan osigurati određeni iznos sredstava, ne bih o brojkama, nastojat ćemo kroz preraspodjelu osigurati jedan dio sredstva da preveniramo bilo kakve zastoje u opsrkbi lijekova, ali ponavljam - o brojkama o kojima raspravljamo na sastanku ne bih'', kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rekao sam na sastanku koliko možemo prije rebalansa i u rebalansu. Lijekovi su važni, ali znate kakva je situacija u proračunu ove i sljedeće godine'', zaključio je ministar financija. Rebalans proračuna planira se za sljedeći tjedan, nakon čega bi se o prijedlogu trebalo raspravljati i glasati u Saboru.

Podsjetimo, veledrogerije traže hitnu uplatu sanacijskih sredstava, i to minimalno jednu milijardu kuna odmah te još dodatnu milijardu do kraja godine kako bi mogle ponovo normalizirati opskrbu lijekovima, medicinskim proizvodima i zaštitnom opremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić se osvrnuo i na još jedan akutni problem u zdravstvu, a to su prekovremeni sati kazavši: ''O njima smo razgovarali, imamo i neke sudske procese iz prošlosti. Sada sam i s Berošom o tome razgovarao. Oni i dalje vjeruju da je sve bilo uredno obračunavano, ali ako sud kaže drugačije, država mora postupati sukladno tome. Bez obzira na uvjerenje Ministarstva zdravstva da je sve bilo u redu, vidjet ćemo sve, i po pitanju iznosa i dinamike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo