NEMA STRAHA / Hoće li Neum postati nevažan zbog Pelješkog mosta? Direkt s trgovcima i ugostiteljima. Bit će više koristi nego štete

Cijeli Neum gleda na Pelješki most. Svaki apartman, svaki ležaj, njih oko 15 tisuća gleda na građevinu zbog koje će možda biti manje važni

18.2.2022.
7:00
VOYO logo

A da se ne trebaju cijepiti jer su stekli imunitet krda, i otporni su na koronu, do prije koji mjesec hvalili su se stanovnici Neuma. Ali mi smo danas u shopping meku u BIH otišli iz drugog razloga. 

Gradić je to u koji putnici vole stati, kupiti jeftinije cigarete, obaviti špeceraj u konvertibilnim markama, napuniti gepek jeftinim livanjskim sirom i pršutom, neki vole i pojesti prstace, koji su tamo legalni. Ali, lani su plesali zadnje ljeto. Jer, jednom kad se otvori Pelješki most, Neum više neće biti usputna stanica. Cijeli Neum gleda na Pelješki most. Svaki apartman, svaki ležaj, njih oko 15 tisuća gleda na građevinu zbog koje će možda biti manje važni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sredine 90-ih prošlog stoljeća do ranih 2000.-ih s krajnjeg juga Hrvatske u Neum se putovalo zbog jeftinijih namirnica. Kažu tada je to bilo zlatno doba Neuma kada se grad koji je tada živio uz obalu počeo širiti i uz magistralu.

Živi se tu od turizma, školjkarstva i stočarstva. Meso, sir, brašno, mlijeko - sve je nekoć u Neumu bilo gotovo pa duplo jeftinije nego primjerice u Dubrovniku. S vremenom se cijena namirnica i u ovom kraju povećala, ali prekograničnih kupaca tvrdi Mirko i dalje ima i uvjeren je kako će ih biti i nakon što Hrvatska spoji kopno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To neće utjecati nimalo na naš promet, nama će to dobro doći. Nama se događaju u ljetnoj sezoni velike kolone na granicama koje otvaranjem mosta će se izbjeći, a onaj tko želi doći u Neum kupovinu bit će mu lakše'', rekao je Mirko Prović, vlasnik trgovina u Neumu.

Most ih, uvjereni su, od njihove ponude neće oteti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cijene diktiraju tempo, znači čovjek ide gdje je jeftinije i gdje je kvaliteta ista'', kazao je prodavač Milenko Katić. 

Pelješki most njima je hit - privlači poglede i od njega će kažu biti više koristi nego štete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa ja mislim da će čak za Neum to bolje biti. Imat će manje prometa, manje tranzita, a tranzit nije dobar za turizam'', izjavio je Srećko Marušić, Komarna. 

''Biti će više turista, biti će manje tranzita kome se ide u Neum taj će rado doći'', vjeruje Zlatko Đono iz Neuma.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne mislim da će Neum izgubiti, mislim da će samo dobiti'', kazala je Svetlana Vukmirović iz Sarajeva. 

Hrvati grade most, a BiH novu cestu do Stoca - kojom će Mostar od Neuma biti na tek 40-ak minuta vožnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni gosti koji žele doći u Neum, doći će. Imamo sada, imat ćemo i taj novi put tako da mislim što se tiče prometnica to je trenutno rješenje za Neum'', vjeruje Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije.

Ni u restoranima nema negative. 

''Pa mislim da će u Neumu možda biti manje prometa magistralom, znači objektima koji su uz magistralu, ali u samom Neumu manje - više će bit ja mislim, isto kao i prije'', rekao je Stanko Raič, vlasnik restorana u Neumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato manji broj noćenja - pa i zatvaranje u zimskim mjesecima očekuju hoteli tik uz magistralu. 

''Ovo što smo do sada imali taj nenormalni tranzit kroz Neum gdje je putovala cijela Crna Gora, Albanija, Kosovo, Makedonija ja mislim da to završava sa Pelješkim mostom jer smo u zimskim mjesecima, hajdemo reći, solidno živjeli jer svaku noć su ti hoteli koji su bili na magistrali i ostvarivali znatan broj noćenja'', kazao je Tomislav Lovrić, vlasnik hotela u Neumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toga više neće biti. Ali ostatak Neuma ipak ne tuguje zadovoljstvo što će Hrvatska postati jedno, jer njihova će žila kucavica - Jadranska magistrala od teškog tereta napokon odahnuti. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo