ideja o zamrzavanju / Hoće li nova Vlada posegnuti u buduće mirovine građana kako bi se manje zaduživala?

Nova Vlada mogla bi posegnuti u buduće mirovine građana iz drugog mirovinskog stupa, a ideje o tome kako iskoristiti 60 milijardi kuna takve štednje su različite. Dok mandatar Orešković smatra da bi se tim novcem trebali financirati veliki strateški projekti, ekonomski strateg MOST-a Ivan Lovrinović poziva da se te milijarde povuku za lakšu isplatu mirovina danas

15.1.2016.
18:44
VOYO logo

Hoće li nova Vlada posegnuti u buduće mirovine građana, kako bi se manje zaduživala za isplatu sadašnjih mirovina? Zasad samo ideju o zamrzavanju drugog mirovinskog stupa iznio je ekonomski strateg MOST-a.

"Nitko nikome neće i ne smije uzeti ništa iz drugog mirovinskog stupa. Sredstva bi se samo prebacila u prvi stup na iste vlasnike. U sadašnjem modelu samo zarađuju mirovinski fondovi", rekao je Ivan Lovrinović, saborski zastupnik Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandatar Tihomir Orešković – ima ponešto drukčiji stav o tome kako iskoristiti 60 milijardi kuna iz drugog stupa.

"Tu su građani investirali u taj drugi stup. JA mislim da bi se taj drugi stup mogao iskoristiti vrlo pozitivno u smislu mi bi mogli iskoristiti te fondove da investiramo u neke strateške programe, koji će danas sutra poboljšati rast BDP-a, i koji mislim da bi svi građani Hrvatske vidjeli neki pozitivan koristi iz te investicije. Ja bi više u tu direkciju otišao", kazao je Tihomir Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplata mirovina u Hrvatskoj funkcionira ovako: prvi stup je obvezni fond hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u koji se izdvaja 15 posto bruto plaće radnika za isplatu mirovina danas. Drugim stupom, u koji svi zaposleni odvajaju 5 posto bruto plaće kao štednju za isplatu svojih budućih mirovina - upravljaju mirovinski fondovi. 

"Imovina koja se nalazi u drugom mirovinskom stupu je osobna imovina građana, osobna imovina svih nas u koju država ne može dirati kako joj se prohtije", rekao je Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebacivanjem tog novca u prvi stup država bi godišnje dobila 6 milijardi svježih kuna, ali ako se pita stručnjake – to dugoročno ne rješava ništa. 

"To nije reforma, to je izbjegavanje suočavanja sa problemom fiskalne konsolidacije, mi naprosto prebacujemo problem u budućnost. Dakle danas ćemo dobit 5 i pol milijardi, ali za 10 godina ćemo moragt platit možda 10 milijardi po osnovi mirovina. Radi se o jednom obliku zaduživanja naše djece", naglasio je Danijel Nestić, Ekonomski institut u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Nestić podsjeća da se rashodi proračuna itekako mogu srezati, sindikati se pitaju – tko bi u slučaju zadiranja u drugi stup nadoknadio doprinose na tu štednju građana?

"Time oštećuje njega, i onda je pitanje ostavlja li nekakvoj budućoj vlasti da obeštećuje te iste vlasnike tih sredstava samo zato jer je ona danas u potrebi, pa onda to danas vuče za neke vlastite potrebe", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Milanovićevom vladom mirovinski fondovi koketirali su oko nikad započete privatizacije autocesta. Kakvu će im priliku da oplode novac građana ponuditi Oreškovićev tim – ostaje za vidjeti. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo