ukupan dug preko 4 milijarde kuna / Hoće li pacijenti ostati bez lijekova? Dugovi bolnica rastu 200 milijuna kuna na mjesec, a skladišta veledrogerija su sve praznija

Situacija je teža nego u srpnju, a do prekida bi moglo doći za desetak dana

27.9.2020.
15:20
VOYO logo

Dubrovačka bolnica jedna je od onih koje veledrogerijama najdulje duguju.

''Ukupan dug iznosi vremenski 420 dana prema veledrogerijama je 80 milijuna kuna, međutim ako uzmemo akontaciju prema HZZO-u, onda još treba pridodati 170 milijuna kuna koje su tijekom godine dana išle u pomoć bolnicama za otplatu duga i devet milijuna kuna koji je dug prema dobavljačima koje nisu veledrogerije'', kazao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELEDROGERIJE UPOZORILE /

Bolnicama prijeti nestašica lijekova: 'Dugovi ponovno premašili četiri milijarde kuna'

Image
VELEDROGERIJE UPOZORILE /

Bolnicama prijeti nestašica lijekova: 'Dugovi ponovno premašili četiri milijarde kuna'



I ostale bolnice u sličnoj su situaciji, neke od njih se radi dugovanja i sudski spore s veledrogerijama, prošle je godine kninska bolnica ovršena je zbog dugovanja.
Ako veledrogerijama dio potraživanja ne bude podmiren moglo bi doći do prekida opskrbe lijekovima jer nemaju novca za plaćanje dobavljačima.

''Ako mi ostanemo bez lijekova neće bez njih ostati samo bolnice koje ne plaćaju, ostat će svi i pacijenti koji odlaze u ljekarne i oni koji odlaze u domove zdravlja i u bolnice'', upozorila je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija HUP-a.

Ove godine uplaćeno im je 900 milijuna kuna, 400 u ožujku i 500 u srpnju. U Ministarstvu zdravstva svjesni su težine problema, smatraju da će i ovaj put pronaći rješenje, najprije kratkoročno kroz uplatu, a potom im preostaje ono dugoročno - cjelovita reforma u suradnji s Ministarstvom financija.

''Građani se ne trebaju brinuti, nije bilo nedostatka lijekova, niti će doći do toga, mi ćemo riješiti taj problem kao što smo ga i svaki put do sada riješili, građani ni u kojem slučaju ne trebaju biti zabrinuti za opskrbu lijekova'', poručuje Tomislav Dulibić, državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Nadali su se, kažu, da će srpanjska uplata biti dovoljna za dočekati pregovore u listopadu, no nisu uspjeli.

''Mi smo postali rizični prema našim dobavljačima. Europska komisija je ocijenila hrvatsko zdravstvo rizičnim za javne financije i uz ovaj pad BDP-a dobavljači su nam smanjili rokove plaćanja i smanjili su nam kreditne limite'' kaže Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija HUP-a.

Dugovi bolnica rastu za više od 200 milijuna kuna na mjesec, a skladišta veledrogerija su, upozoravaju, sve praznija. Pa bi mogla issprazniti i ona u bolnicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo