koje su šanse? / Hoće li Plenković preživjeti aferu Hotmail? 'Protiv njega su manje struje koje ga mogu ugroziti'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Oporba je od njega zahtjevala ostavku i raspisivanje novih izbora, a čini se da bi afera 'Hotmail' mogla dodatno naštetiti Plenkoviću

21.5.2018.
10:28
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković prošlog je tjedna ostao bez svoje desne ruke, ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Ona je, naime, odstupila zbog afere 'Hotmail' koja je zadala mnogobrojne probleme samom premijeru. 

Oporba je od njega zahtjevala ostavku i raspisivanje novih izbora, a čini se da bi afera 'Hotmail', nakon objavljivanja mailova prema kojima se tvrdi da je znao za sve što se događa u Agrokoru, mogla dodatno naštetiti Plenkoviću i njegovoj poziciji unutar HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, politički analitičar Žarko Puhovski smatra da bi premijer mogao preživjeti ovu aferu unatoč struji unutar HDZ-a koja nije zadovoljna Plenkovićevim potezima. "Meni se čini da on ima velike šanse da ostane predsjednik HDZ-a. 

Protiv njega su manje struje koje međusobno ne mogu tako lako postići suglasnost, odnosno kojima je suglasnost jedino to da su protiv Plenkovića, a to nije dovoljno. To je dovoljno da ga ugroze, ali nedovoljno da ga zamjene", kazao je Puhovski za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Je li dobro da opaticu šaljete da vodi javnu kuću?'

Na današnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnom vijeću HDZ-a trebalo bi se otkriti ime novog ministra gospodarstva. Još tijekom prošlog tjedna nagađalo se da bi ministar gospodarstva mogao postati Tomislav Ćorić, ministar energetike i zaštite okoliša, no on je za RTL tada kazao kako nema informacija hoće li on biti novi ministar gospodarstva.

Osim njega, mediji pišu kako bi potencijalni kandidat za ministra gospodarstva mogao biti i Krunoslav Katičić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, inače Plenkovićev prijatelj ili "Karamarkov kandidat" Darko Horvat, čovjek koji je u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića bio ministar poduzetništva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji ministri gospodarstva često su imali "prste u medu" te ih se vezalo uz neku aferu zbog koje su morali odstupiti sa svoje pozicije, pa se nameće pitanje ima li HDZ "čistog" čovjeka koji bi mogao doći na tu poziciju. Puhovski tvrdi da HDZ sigurno ima jednog takvog čovjeka u svojim redovima, no da je pitanje je li čisti čovjek najbolji čovjek za to ministarstvo. 

"Je li dobro da opaticu šaljete da vodi javnu kuću? Treba imati kvalifikacije tog područja u kojem vladaju specifične zakonitosti koje za nas ostale ne izgledaju potpuno moralne, ali su modus operandi na tom području i potreban je čovjek s tog područja, inače ne može razumjeti što se događa i upravljati tim teritorijem", kazao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Tomislav Ćorić ipak neće biti novi ministar gospodarstva? 'Tražio je pripajanje ministarstava, no to mu nije prošlo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo