UNESCO U INSPEKCIJi / Hoće li Plitvice biti izbačene s liste svjetske baštine? U Nacionalnom parku traje dogovor oko strategije

I dok UNESCO prijeti, kako doznaje RTL, u Nacionalnom parku traje dogovor oko strategije koja bi trebala umiriti stručnjake. UNESCO uskoro dolazi u inspekciju, a mi smo istražili što će ih dočekati

17.11.2016.
19:20
VOYO logo

Prekrasnu prirodu od koje zastaje dah u svako doba godine posjetitelji neumorno obilaze. Ali, prirodni biser početkom iduće godine će obići i komisija UNESCO-a koja najstarijem hrvatskom nacionalnom parku već mjesecima prijeti izbacivanjem s liste svjetske baštine zbog ugroženosti Parka gradnjom i prevelikim brojem posjetitelja.

"Sumnjam da će se to desiti zato što je naprosto javni interes da se Park zadrži na listi svjetske baštine i on će sigurno na tome i ostati i za to ulažu jako velike napore i naša ministarsva - zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo graditeljstva", rekao je Anđelko Novosel, v. d. ravnatelja NP Plitvička jezera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napori se ulažu, ali zamjerke još nisu uklonjene. 

"Gubitak statusa svjetske baštine krajnja je mjera za kojom je Odbor UNESCO-a posegnuo samo dva puta do sada", objasnio je Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nakon te mjere nema natrag. Ipak, unatoč zatraženom moratoriju na izgradnju unutar Nacionalnog parka, izdaje se sve veći broj dozvola za gradnju. U samom srcu Parka, u Plitvica Selu, 2005. godine bilo je 19 turističkih kreveta. Krajem prošle godine taj broj se popeo na 780 kreveta.

Drastično veći broj kreveta nosi veći broj noćenja i posljedično puno više fekalnih voda. Privatni iznajmljivači s desetljetnim iskustvom znaju da to nije održivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješavanje kanalizacije na Plitvicama, to je prvi i najveći problem jer na ovaj način dalje neće ići jer sve to završava u jezerima", kaže Vlado Đerić, privatni iznajmljivač iz Mukinja.

Projekt izgradnje kanalizacijskog sustava za cijelu Općinu Plitvička jezera je težak 340 milijuna kuna i Općina je već dala izraditi projektnu dokumentaciju, ali načelnik tvrdi da iz Parka do sada nisu imali potporu iako bi 90 posto novca moglo doći iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeh ravnatelja Plitvica je ostvariti što veću dobit i što više sredstava uplatiti u državni proračun. Mislim da će se državni vrh malo više oko toga angažirati tek ukoliko se dogodi da izgubimo status UNESCO-a", smatra načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić

Ove godine predviđa se da bi Park moglo posjetiti čak milijun i 700 tisuća posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo