slučaj premlaćivanja migranata / Hoće li sve završiti na suspenziji policajaca? Predsjednik i vlada brane ministra i ravnatelja, sindikati traže pravdu za svoje kolege

Kome je i kako promaklo nasilje na granici, koje je prvi put otkako se priča o policijskoj brutalnosti, snimljeno kamerom

9.10.2021.
18:40
VOYO logo

Nakon što je jučer potvrđeno da su maskirani muškarci koji na snimci objavljenoj u RTL-ovoj Potrazi tuku migrante - hrvatski policajci, otvorilo se pitanje odgovornosti. 

Kome je i kako promaklo nasilje na granici, koje je prvi put otkako se priča o policijskoj brutalnosti, snimljeno kamerom, te jesu li sankcionirani policajci postupali na svoju ruku? Za sada vlast brani vrh policije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li interventni policajci migrante udarali i odvraćali prema Bosni i Hercegovini po zapovijedi i zašto su usred radnog vremena na dužnosti skinuli obilježja s odore, i dalje su otvorena pitanja. Ravnatelj policije tvrdi da su radili na svoju ruku, a širu odgovornost ne vide ni predsjednik ni vlada. 

"Ja vjerujem da je ovo izolirani slučaj. Jer bi se to vidjelo i znalo. Prema tome, tako se ne smije ponašati. To je prekoračenje ovlasti, očito. Ne vjerujem da je itko dao zapovijed za to", kazao je predsjednik Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tena Šimonović Einwalter /

Nasilje nad migrantima na granici s BiH: Zbog postupka policije pravobraniteljica postavlja i pitanje odgovornosti države

Image
Tena Šimonović Einwalter /

Nasilje nad migrantima na granici s BiH: Zbog postupka policije pravobraniteljica postavlja i pitanje odgovornosti države

"Vezano za sami slučaj, ne vidim odgovornosti potpredsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova", kaže ministar Tomo Medved.

Tko je četvrti muškarac pod fantomkom?

"Svakako mislim da je tu važno da reagiramo da se ovakve stvari više ne ponavljaju. Nije lako šititi zelenu granicu, ali isto tako ništa ne može opravdati onakve snimke", jasno će potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sindikata policijskih službenika brane kolege. Kažu kako se traži žrtveno janje umjesto da odgovara vodstvo policije.

"Uz policajce našli su i "Pedra" koji će visiti za dobrobit viših interesa (čitaj šefova), a to će biti po svemu sudeći načelnik Postaje granične policije Cetingrad kao najniži u lancu hijerarhije na postajnom području na kojem se događaj i dogodio, iako on i nije rukovoditelj tim policajcim."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a danas nema komentara, a da odgovornost za mlaćenje usred radne smjene ne može biti samo na policajcima, misli i pučka pravobraniteljica. 

"Ne govorimo samo o pitanju pojedinačne odgovornosti, nego i odgovornosti, pravno gledano, važno je ovdje istaknuti da imamo pitanje odgovornosti države. Dakle, države za postupanje svojih službenika", poručuje govori pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica interventnih policajaca suspendirani su do okončanja disciplinskog postupka. U minskom polju, na zelenoj granici, uz rijeku Koranu tog su dana kada su snimljeni kako tuku ilegalne migrante - bili na ispomoći. Inače rade u Policijskoj upravi istarskoj. Istrijani - šokirani.

Ne morem virovati. Nije to u našem mentalitetu. Očito da postoji neka vertikala kojom je došla naredba. Ne morem virovati da je to došlo iz Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja mislim da su to neki izuzeci. Ja znam da policija dobro radi svoj posao. POgotovo ova naša policija iz Istre, svi su liberalni ovdje. 

U svakoj pšenici ima kukolj. Ali ja ne vjerujem da su to naši Istrijani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je četvrti muškarac pod fantomkom, još se istražuje. Prepoznati trojac do sada nije bio kažnjavan. U Sindikatu policije Hrvatske kažu - nisu krivi dok se to ne dokaže.

"Ako su to ti policijski službenici, čeka ih disciplinski postupak. Ako su članovi sindikata, mogu tražiti pravno pomoć. Dobit će odvjetnika. Ali presumpcija nevinosti vrijedi sve dok im se ne dokaže krivnja", kaže predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pored slučaja ove trojice, disciplinski postupci zbog nasilja nad migrantima vode se protiv još osam policajaca. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo