KAKO ĆE IZGLEDATI METROPOLA / Hoće li Zagreb dobiti Manhattan na Hipodromu, Dubai na Savici i BORG kocku na Remizi?

Potresom najteže pogođen centar Zagreba obnavljat će se godinama

21.5.2020.
10:12
VOYO logo

Mnogi se pitaju što to niče na Remizi, a Marina Pavković, stručnjakinja za urbani razvoj, kaže: ''Prva asocijacija mi je da je to zapravo arhitektonski Borg. Vanzemaljska struktura koja se zapravo spušta na Zemlju i sauga ova dva nebodera koja se već tu na Remizi nalaze i daruje im jednu kolektivnu svijest uvjeravajući ih da će im sada biti bolje, a zapravo će im biti puno gore nego što im je sad''.

Image
POTRAGA ISTRAŽUJE /

Što će se događati s cijenama nekretnina u Hrvatskoj? 'Zaključak tek kad vidimo kakva će biti sezona'

Image
POTRAGA ISTRAŽUJE /

Što će se događati s cijenama nekretnina u Hrvatskoj? 'Zaključak tek kad vidimo kakva će biti sezona'

Na prvi pogled neprepoznatljiva, to je zapravo stara NAMA na trešnjevačkoj Remizi koja je mijenjala izgled kroz desetljeća, a promjena je čeka i u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok stanari okolnih zgrada, nisu htjeli komentirati jednu od mogućih vizura Trešnjevke, nekim prolaznicima ondje projekt se sviđa i ističu da je već odavno potrebna obnova. 

Investitor, koji inače živi u Miamiju NAMA-u je već očistio od grafita i poručio nam: ''Radimo na novim idejama. Zahvat u prostoru će biti umjeren i urbanistički opravdan, te u svakom slučaju temeljen na GUP-u''.

Na Držićevoj bi trebale niknuti nove zgrade. Naime, kvadarata ukupno kao dvije ''Mamutice'' projekt Dubai na Savici već je prošao javnu raspravu, pokrenuto je ishođenje lokacijske dozvole, a prema važećem GUP-u ima status gradskog projekta.

''To u konačnici znači da neki privatni investitor, koji se pojavljuje kao investitor Dubaija na Savici, ovdje može graditi što hoće i koliko hoće, a predviđena je gradnja visine od 29 do 36 katova'', objašnjava arhitektica Suzana Dobrić.

Na zelenoj površini je predviđena garaža na devet katova na kojima će počivati neboder, hotel i poslovni prostori, ukupno 174 000. kvadrata. Investitori nam nisu odgovarali na pozive.

"Ruši se Velesajam kompletno sravnjava sa zemljom, ruši se Hipodrom i gradimo Grad u gradu, Zagreb City ili Zagrebački Manhattan'', tako je prije godinu dana govorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. No, pobunili su građani i struka, uslijedila je politička igra HDZ - Bandić pa nije donesen GUP koji je bio preduvjet kako bi potencijalni investitor - iz Emirata na Hipodromu zabio prvu lopatu. Prošli tjedan istekao je rok iz spornog Memoranduma Zagreba s tvrtkom Eagle Hills - sve je sada pod velikim upitinikom.

''Osobno i kao struka sam i za greenfield investicije i za brownfield investicije, kao što je ova na Remizi, ali problem je u tome što se one kod nas pretvore u blackfield, znači crne rupe koje škode svima i susjedstvu i građanima i zagrebačkom urbanizmu kao takvom'', kaže Pavković.

I dok je sva pažnja bila usmjerena na zagrebački Manhattan i preuređenje Remize, na Dubaiju se potiho i vrijedno radilo pa je to i jedini izgledni projekt iz rubrike "svjetsko, a naše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo