ZAKUHTALO SE / Hoće li zbog pada letjelice Banožić dati ostavku? Milanović: 'Opasno je dati dužnost ljudima koji su s kruške pali'

U kritici je ujedinjena oporba i predsjednik Republike, ali ni na Pantovčaku kao ni u lijevim redovima oporbe rješenje ne vide u Banožićevu odlasku.

14.3.2022.
19:00
VOYO logo

Hoće li, nikad ozbiljniju sjenu u svom resoru, ministar Banožić preživjeti?

Iz oporbe poručuju: "Ministar Banožić mora otići", kaže Nikola Grmoja iz MOST-a.

"Tu je nekompetencija vidljiva iz aviona", smatra Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon sjednice HDZ-a /

Plenković: 'Točno je ono što je rekao Banožić, na dronu je bila bomba'

Image
nakon sjednice HDZ-a /

Plenković: 'Točno je ono što je rekao Banožić, na dronu je bila bomba'

No, predsjednik Republike, koji je ranije njegovu smjenu javno tražio nebrojeno puta - sada kaže:

"Pustite Banožića, ajde. Dakle to je dugo već problem. Ministar obrane, ministar je ministar. To je važna dužnost, ali kad ju date ljudima koji su pali s kruške to je opasno, ali to onda više nije njihova odgovornost. To je odgovornost političke strukture i pojedinca koji ih drži na tom mjestu i zeza se," kaže predsjednik Republike Zoran Milanović.

Lopticu tako direktno prebacuje premijeru, pa i u puno ozbiljnijem kontekstu:

"Upravo zato ćemo, a nadam se da nećemo, ako zagusti biti u situaciji da nas vode potpuno nesposobni ljudi. I molim vas nemojte me više pitat za Banožića, to je tako jedna, karikaturalna situacija. Ministar je rekao što je rekao, pozivam ga, odnosno njegovog šefa, predsjednika hrvatske vlade da ga primiri", poručuje Milanović.

Oporba se ujedinjeno zgraža, no dok neki traže hitnu smjenu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako činjenica da je bespilotna letjelica ušla u zračni prostor Republike Hrvatske i srušila se u glavnom gradu nije razlog za ostavku ministra obrane Maria Banožića, onda ova komunikacija tri, četiri dana nakon što se to dogodilo svakako jest", objašnjava Grmoja.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu kaže: "Jasno da zbunjuje, jasno, reć ću vam otvoreno, taman da je i bila bomba nakačena na dron time ne idete van, i mislim da sam vam time sve rekao, dakle o tome se šuti. Šuti se o oružju koje se šalje, o takvim stvarima se šuti", smatra Vidović.  


Opoziv Vlade pa i ministra sada bi izazvalo političku krizu, poruka je oporbe s lijevog spektra, a za to, kažu, nije vrijeme. No, za dva dana o Banožiću i avio bombi raspravljat će se u Saboru.

"U srijedu je samo jedna tema, a to je da kažem ovako kuloarski: kako je moguće da je dron pao na glavni grad Republike Hrvatske? Procedura je takva da mi upućujemo prema MORH-u naš zahtjev, nije do sada bilo situacije da MORH doista nije pokazao se u najboljem svjetlu kada su u pitanju ljudi. Dakle očekujete nekoga iz MORH-a? Da, jasno. Možda samog ministra? Dobrodošao je", tvrdi Vidović.

Dobrodošao je i svaki oblik političke ozbiljnosti nakon komunikacijskog kaosa i isključivo srećom izbjegnute tragedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prozivke predsjednika Republike zbog naslikavanja kod kratera i iznošenja detalje o padu drona, odgovorio je i premijer Andrej Plenković.  

I nije zašutio kako je to tražio jutros predsjednik, već je potvrdio još jednom da je na dronu bilo eksploziva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bismo informirali javnost želim reći da točno je, ono što je u najširem kontekstu kazao ministar Banožić, na toj letjelici bila je neka vrsta bombe, otkriti će se točno koja, a sve ovo što smo čuli u eteru da nije, da kako je moguće, i tako dalje koje su brojni stručnjaci koji nemaju veze s institucijama objavljivali je krivo, a ono što je točno je da je na njoj bilo eksploziva“, rekao je premijer.

"Je li riječ o slučajnom lansiranju, je li riječ o pogrešci ili sabotaži? To su sve pitanja na koja trenutno nemamo odgovor. Također, nastavit ćemo o tome intenzivno komunicirati u okviru NATO-a, razgovaramo sa svim partnerima unutar EU. U srijedu ću ja osobno, a ići će i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa mnom, posjetit ćemo NATO-vo sjedište u Španjolskoj koje prati cijeli zračni prostor, kako bi prikupili dodatna saznanja na koji način i kako je ova letjelica završila u Hrvatskoj", poručuje Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo danas na sastanku razgovarali s vojnim vrhom, o mogućnostima jačanje i protuzračne obrane i poduzimanja drugih aktivnosti koje mogu osigurati sigurnost Hrvatske", zaključio je Plenković.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo