NOVE SANKCIJE RUSIJI / Hoćemo li litru goriva plaćati 15 kuna? Stručnjak preporuča: 'Vratite se bicikliranju'

Zbog rata u Ukrajini Europska komisija priprema šestu porciju sankcija Rusiji. U tom bi setu mjera trebala biti i zabrana uvoza ruske nafte

3.5.2022.
20:00
VOYO logo

Litra dizela prešla je 13 kuna, a ni benzin nije puno jeftiniji. Vlada je dosad zamrzavala cijene, fiksirala maržu i smanjila trošarine, ali cijene i dalje divljaju. Je li opet vrijeme za reakciju?

"Eventualno u fiskalnom smislu smanjivati određene terete koji idu u državni proračun, ali nikako limitirati cijenu goriva jer na taj način bismo doslovno uništili distributere goriva u RH i doveli bismo se u situaciju da ne bi imao tko fizički dostavljati gorivo", kaže državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, Ivo Milatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija danas bi na usvajanje trebala poslati šesti set sankcija Rusiji. Očekuje se da će obuhvatiti i zabranu uvoza ruske nafte. Stručnjak za energetiku, kaže, da je pitanje kako će taj embargo uistinu izgledati.

Image
cijene energenata /

FOTO Ponovno poskupljenje goriva: Prosječni spremnik benzina skuplji za 13 kuna, pogledajte nove cijene

Image
cijene energenata /

FOTO Ponovno poskupljenje goriva: Prosječni spremnik benzina skuplji za 13 kuna, pogledajte nove cijene

"To je otprilike kao da veganci proglase embargo na jedenje mesa. Embargo će se teže proglasiti, vjerojatno će se proglasiti politika napuštanja uvoza ruske nafte, pa postupnog prelaska. Ne očekujem da će doći do izravnog embarga", smatra Igor Dekanić, stručnjak za energetiku.

Mađarska i Slovačka trebale bi dobiti izuzeće, dok Hrvatskoj i potpuna zabrana uvoza ne bi trebala puno naškoditi. Na Institutu Hrvoje Požar, kažu da nema straha ni od nestašica goriva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi sirovu naftu nabavljamo preko luke Omišalj, sa svjetskih tržišta i uvoz iz Rusije nije za nas presudan. Naravno da će embargo na uvoz ruske nafte u drugim EU zemljama utjecati na poremećaje na svjetskom tržištu jer će potražnja za naftom porasti", tvrdi Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta.

Zato krajnji korisnici u idućim tjednima i mjesecima mogu očekivati da litra goriva košta 15 ili više kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće i 15, sve je moguće, pitanje je koliko će dugo trajati. Takve ekstremne cijene će dovesti do redukcije potrošnje. - Povratak na bicikle, električne romobile? Da da, tko voli bicikle, tko ima dovoljno kondicije", kaže Dekanić.

U Hrvatskoj se cijena goriva mijenja svakog utorka, a čini se da će se vozači neko vrijeme morati naviknuti na skupo gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Jesu li prošla vremena kada je gorivo koštalo 8, 9, ili 10 kuna po litri? "Očigledno da jesu i možda završetkom ove krize teško je predvidjeti da bi se one mogle vratiti na pretkrizne razine u brzom roku", poručio je Jakšić.

Europska komisija bi, doznajemo, 15. svibnja trebala objaviti i plan kako će Brisel pomoći državama članicama sufinancirati sve veće cijene goriva i plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo