Long Distance Trail / Hod od 3 mjeseca: hiker Nikola Horvat krenuo iz Iloka prema 2.300 kilometara udaljenom Dubrovniku

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hodnja će trajati tri mjeseca, uglavnom kroz polja i šume kako bi se izbjegle asfaltirane ceste

30.4.2018.
17:06
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski hiker Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je prehodao 4.300 kilometara dugu rutu od Meksika do Kanade, znanu kao Pacific Crest Trail, krenuo je u ponedjeljak iz Iloka na hodnju dugu 2300 kilometara do Dubrovnika trasirajući rutu Croatian Long Distance Trail.

Hodnja će trajati tri mjeseca, uglavnom kroz polja i šume kako bi se izbjegle asfaltirane ceste, a na putu do Dubrovnika Nikoli Horvatu podršku će pružiti umirovljeni specijalac Branko Maretić Dečina i Matt Bisenius, s kojim je Nikola Horvat propješačio Pacific Crest Trail. Kod hotela Dunav hodači su postavili ploču koja simbolizira početak staze naziva Croatian Long Distance Trail

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko god dođe ovdje imat će priliku upoznati se s jednom novinom u ovom kraju i moći će se fotografirati. Naravno, ploča je prije svega postavljena zbog hodača, kako bi se oni imali gdje uslikati i tako stvoriti još jednu uspomenu'', rekao je Nikola Horvat. 

Nakon što se uspeo na najviši vrh Vukovarsko-srijemske županije Lisku koji se nalazi na skromnih 141 metar nadmorske visine, hodači će nastaviti hodnju kroz vinograde i polja prema Vukovaru i Osijeku. Cijelo putovanje će snimati nagrađivani filmaš Tin Borovčak. Podršku Nikoli Horvatu dala je i nekolicina članova Hrvatskog planinarskog društva "Cibalia" iz Vinkovaca koji će hodati s Nikolom Horvatom kroz Vukovarsko-srijemsku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Croatian Long Distance Trail počinje u Iloku kao hrvatskoj najistočnijoj točki te prolazi kroz Vukovar, Osijek, Našice pa preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Potom se ulazi na Kalnik i ide se sjeverno do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga se hoda  južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Potom slijedi Žumberak, Gorski kotar, te se preko Klane ulazi u Istru gdje se istarskim planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Potom se preko Pazina, Labina i Učke  zaobilazi Rijeka te se kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita.

Nakon vrha Sinjala (1831 m) na Dinari, najvišeg vrha RH, planinari se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom se kreće prema  Omiškoj dinari i Biokovu s kojega se staza spušta na Ploče, te se trajektom vozi na Pelješac, potom prema Srđu iznad Dubrovnika i na kraju do Prevlake, najjužnije točke Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo