'LOV NA ŽENSKA PRAVA' / Hod za slobodu u Rijeci: 'Odluka Vrhovnog suda o ukidanju prava na pobačaj imat će posljedice na cijeli svijet''

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Skup je održan nakon dvije godine stanke zbog pandemije

24.6.2022.
23:26
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Više stotina građanki i građana prošlo je u petak središtem Rijeke u prosvjednoj povorci Hod za slobodu, zalažući se za slobodu izbora i poštivanje ljudskih prava u najširem smislu.

Prosvjednici su se okupili na Jadranskom trgu te predvođeni bubnjaricama prošli Korzom, izvikujući "Ne damo prava, ne damo slobode", a nosili su transparente s natpisima poput "Ne rađam na zapovijed", "Izvini ako moja prava smetaju tvojoj mizoginiji", "Lov na ženska prava" i "Vaš izbor savjesti u nama izaziva gadosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su nakon prosvjedne kolone održali govore u kojima su istaknuli da će odluka Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na pobačaj imati posljedice na cijeli svijet.

Konzervativne struje u Hrvatskoj jedva čekaju da deliberaliziraju zakone o pobačaju, istaknula je jedna od organizatorica prosvjeda Jelena Androić. Ocijenila je da je situacija u Hrvatskoj lošija nego prije četiri godine, kad je organiziran prvi Hod za slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
odluka Vrhovnog suda /

Milijuni žena u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj: Očekuju se nova ograničenja

Image
odluka Vrhovnog suda /

Milijuni žena u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj: Očekuju se nova ograničenja

"Moramo se boriti za temeljna prava. Mi smo za pravo na život, ali ispunjen život u slobodi, da imamo djece koliko želimo, ako uopće želimo te da volimo koga želimo. Mi smo za slobodu, jer sloboda je život", rekla je.

Ustvrdila je da u Hrvatskoj postoje izuzetno organizirane organizacije s antiliberalnim motivima. "Oni smatraju da su nečija privatna religijska prava iznad prava drugih. Izazivaju moralnu paniku u društvu, proračunato se kriju iza brige i filantropije, a iza toga je ideologija fašizma", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup je održan nakon dvije godine stanke zbog pandemije a organizirala ga je inicijativa Građanke i građani Rijeke. Na završetku skupa priređene su radionice izrade vlastitih natpisa na platnenim torbama te bedževima.

Među sudionicima su bili predsjednica riječkoga Gradskog vijeća Ana Trošelj te zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo