DUALIZAM NA TERENU? / Horvat pokušao objasniti što će u obnovi raditi Fond, a što Središnji ured: 'Ne mislim se s vama nadmudrivati'

Neće biti dualizma. Točno se zna, kazao je Horvat koji je poprilično dugo objašnjavao što je posao jednih, a što drugih

14.1.2021.
14:56
VOYO logo

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na konferenciji za medije pokušao je objasniti što će u obnovi Sisačko-moslavačke županije raditi Fond za obnovu, a što Središnji ured za zbrinjavanje nakon što je danas Zakon za obnovu Zagreba proširen i na sisačko-moslavačku županiju. 

"Jasna je granica i integritet prostora kojim će se baviti i u kojem segmentu Ured za stambeno zbrinjavanje, a što će biti u ingerenciji samoga Fonda", počeo je Horvat i nastavio: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predmet Zakon je uskladiti zakonodavni okvir za obnovu zbog novonastale situacije koja se dogodila 28. i 29 prosinaca, odnosno katastrofalni potres. Zemljopisno će se proširiti važenje zakona na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. 

Image
KONFERENCIJA ZA MEDIJE /

Plenković nakon sjednice Vlade: 'Gradonačelnik Požege podnio je ostavku na saborski mandat'

Image
KONFERENCIJA ZA MEDIJE /

Plenković nakon sjednice Vlade: 'Gradonačelnik Požege podnio je ostavku na saborski mandat'

Potom je podsjetio da je Vlada za tri županije odredila i proglasila stanje katastrofe. "Zakonom će se obuhvatiti i štete nastale nakon potresa i na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Fond za obnovu proširuje svoju nadležnost i na Sisačko-moslavačku županiju i na Karlovačku županiju", kazao je i dodao da će Hrvatska na potpomognutim područjima gdje je proglašena katastrofa će u cijelosti financirati obnovu nekretnina u kojima stanuju vlasnici ili njihovi srodnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa svrhom povećanja djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na područjima pogođenima katastrofom uključuje se Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Zašto? Iz jednostavnog razloga jer područje pogođeno katastrofom je velikim dijelom potpomognuto područje po nekim drugim zakonima i Fond za stambeno zbrinjavanje je na tom području već prisutan", nastavio je objašnjavati. 

"U operabilnost stavljamo stotinjak ljudi Središnjeg državnog ureda koji imaju iskustva i u obnovi i u gradnji zamjenskih kuća i mislim da pritužbe i optužbe koje smo slušali da zakonodavni okvir niti nakon sedam ili osam mjeseci nije stvoren i po njemu se nije počelo postupati, ovo je sada prigoda da temeljem svih analiza i iskustava koje smo imali s potresom pogođenih područja u Zagrebu i okolici, unutar 14 dana od potres koji se dogodio u Sisačko-moslavačko i dvije susjedne županije, imamo u kompletu formiran zakonodavni okvir", rekao je Horvat i dodao da je siguran da će kroz sigurno saborsku proceduru u srijedu biti završena rasprava od tim izmjenama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ponovljeno pitanje, hoće li biti dualizma na terenu između Fonda za obnovu i Središnjeg ureda za zbrinjavanje, Horvat je odgovorio: 

"Neće biti dualizma. Točno se zna, Zakon je napravljen na takav način i točno se zna ingerencija Središnjeg državnog ureda. Temeljem zakona ingerencije koje dobiva Središnji državni ured, nakon usklađenosti prvog programa mjera s predmetnim zakonom, točno će se znati tko obnavlja, a tko gradi obiteljsku kuću ili višestambenu zgradu", kazao je Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I potom je nastavio objašnjavati. 

"Ugovaranje projektanata, ugovaranje revidenata, ugovaranje tehničko financijske kontrole i ugovaranje ovlaštenog nadzora bit će u potpunosti isto i transparentno na potresom pogođenom području. To će raditi Fond", rekao je Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potom je na pitanje što mu treba Središnju ured, odgovorio: 'Ne mislim se s vama nadmudrivati. Smatramo da nam Središnji državni ured treba u provedbi. Ugovoriti projekt i izvođače je u ovom trenutku u ingerenciji Fonda, distribuira se i u Središnji državni ured koji će u segmentu obnove, uklanjanja i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća to raditi na prostoru na kojem je proglašena katastrofa", rekao je. 

"Svu ostalu ingerenciju, ostavljamo i imat će Fond, s time da Središnji državni ured ingerenciju nad izgradnjom i obnovom obiteljskih kuća neće imati na prostoru Zagreba i Krapinsko-zagorske županije jer na tim prostorima nije proglašena katastrofa", zaključio je Horvat u dugačkom odgovoru na pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vjerovati da vam sedam rečenica ne mogu biti jasne"

Postavljeno mu je i pitanje je li na kraju čelnik Fonda Damir Vanđelić odgovoran za obnovu Sisačke-županije. "Jednog dijela. Svega onoga što je predmet Zakona, isključivo obiteljskih kuća", kazao je Horvat. 

"Ne mogu vjerovati da vam mojih sedam rečenica  ne mogu biti jasne", nastavio je Horvat, a na pitanje tko je drugi odgovoran - kazao je: "Nema drugog odgovornog. Obiteljske kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji obnavljat će Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono u čemu Središnji državni ured ima iskustva u kontinuitetu će raditi i dalje, drugačijim izvorima financiranja, drugačijom metodologijom pristupa obnovi i na drugačijem području", nastavio je Horvat. 

Inače, najavio je i objavu aplikacije koja će pomoći u popunjavanju zahtjeva i jednostavnije razumijevanje koji dokumenti su za to potrebni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo