ministar zadovoljan / Horvat u Direktu: 'U sljedećih deset godina nećemo smjeti državnim intervencijama spašavati Petrokemiju'

'Nastupit će drugačiji model poslovanja i nadam se da ćemo za tri godine imati drugačije vođenje i brojke barem na nuli'

31.10.2018.
22:21
VOYO logo

Nakon Uljanika najgore poduzeće u Hrvatskoj i kronični gubitaš je kutinska Petrokemija. Ali, za razliku od Uljanika Petrokemija nikad nije poslovala pozitivno, a nije ni morala jer kako je to državno poduzeće država je svako malo Petrokemiju sanirala sa par stotina milijuna kuna, a ako bi netko i spomenuo privatizaciju sindikati bi ga vilama istjerali iz dvorišta.

Tako je Petrokemija i ove godine napravila lijep rezultat: U prvih 9 mjeseci ove godine ostvarila je gubitak od 340,9 milijuna kuna, što je skoro tri puta više nego što je bio lanjski gubitak.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrokemija je pri tome ostvarila pad prihoda od 12,7 %, i pad proizvodnje mineralnih gnojiva od 16,7 posto. Najgori je pak podatak da su kapital i rezerve ove kompanije koja ima čak i Stožer za zaštitu Petrokemije u minusu od 537 milijuna kuna.

Obzirom da je konačno trebalo zaštiti i porezne obveznike od ovog gubitaškog čudovišta Vlada je konačno uspjela naći nove vlasnike ali opet ne bez naših novaca. Država je prvo pokrila dugove Petrokemije sa 450 milijuna kuna a danas su još 300 milijuna kuna uplatili Ina i Prvo plinarsko društvo koju si time postali i većinski vlasnici Petrokemije. Još 150 milijuna kuna su uplatili Janaf, Plinacro i Fond za dekomisiju nuklearke Krško, a novi su vlasnici odmah postavili i novog predsjednika Uprave. To je bivši HSLS-ov gradonačelnik Kutine Davor Žmegač

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom gost RTL Direkta bio je ministar Darko Horvat.

Dakle, vi ste započeli nešto što je počelo u vrijeme Martine Dalić. Zašto je to toliko trajalo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja bi mogao pitati vas - da li biste vi imajući kapital ušli u dokapitalizaciju Petrokomeije. Ja mislim na prvu da ne. Mi smo s ovim zadovoljni. Mislim da će konačno ovakav model poslovanja nastupiti i da ćemo za tri godine imati drugačije vođenje tvrtke i da će brojke biti barem na nuli.

Opet su tu državna poduzeća... Je ih netko natjerao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ćete provjeriti s njima. Ono što smo znali da pripremamo model za koji smo dobili najave da će doći svom kraju. Da li u ovom trenutku Janaf i Plinacro imaju interes dokapitalizirati, mislim da da.

Ali, kakve veze s tim ima dekomisija nuklearke Krško?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vidim razlog zašto bi neki kapital bio na računu i bio neperspektivan za zaradu.

Zašto mislite da će ovo uspjeti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je treći pokušaj. 450 milijuna kuna preuzetih obveza od strane države je transferirano u kapital. Država se sa svojih 18 posto izvukla iz privatizacije. Želimo da imaju perspektivu i rezultate kao privatna poduzeća. 

Koliko je problematično jer su najveći dobavljači Petrokemije i nabili velike gubitke zbog cijene plina i sada dolaze u njeno vlasništvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je opskrbljivač prirodnim plinom bio HEP. U ovom trenutku sva potraživanja i dugovanja prema HEP-u su doživjela određeni reprogram. 

Nadamo se da državnih sanacija i novca poreznih obveznika više neće biti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je dobra stvar i dobra vijest u cijelom tom procesu, dakle, prednotifikacija ovakve transormacije Petrokemije iz jednog u drugi vlasnički oblik, dobila je i verifikaciju Komisije. Dakle, mi u sljedećih deset godina nećemo smjeti državnim intervencijama spašavati Petrokemiju.

Uljanik? Brodosplit je dao ponudu, koliko je to ozbiljno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor i Petrokemija su iza nas. Što se tiče Uljanika, u ovom trenutku očekujemo novi plan restrukturiranja. Isključit ćemo 3. maj, država tamo ne smije intervenirati. Mora se naći model povratka pozajmice u 3. maj. Na stolu je jedno pisme namjere, ne samo Brodosplita nego i talijanske tvrtke.

3. maj riješen, Uljanik je na čekanju. Ponovno smo pali na Doing Business pali. Stalno padamo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja se s vama slažem. Nama ova nova ljestvica šalje jasnu poruku. Četiri područja u kojima smo jako loši u ovom trenutku se moraju promijeniti radikalno.

Što radikalno pripremate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi ćemo u prvom kavrtalu sljedeće godine omogućiti elektroničko pokretanje poslovanja, ali ne samo registracijom firme nego stvarnog pokretanja posla.

Nema više šetanja po institucijama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki fizički kontakt sa šalterom ili administracijom tim procesom bio bi prošlost. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo