Korona godina / Hosteli se okrenuli studentima, ali ni to nije dovoljno: 'U Zagrebu za njih nedostaje 2000 kreveta'

Neizvjesna akademska godina skupo će koštati one željne fakulteta

16.9.2020.
7:00
VOYO logo

Od hostela do studentskog doma. Pandemija koronavirusa natjerala je vlasnike hostela da se brzo snađu pa su se mahom okrenuli studentima. No akademska je godina neizvjesna pa su mnogi morali staviti ključ u bravu. U posljednja dva tjedna svoja su vrata zatvorila čak tri hostela.

Krevet, stol i brzi internet, sve što nezahtjevnom studentu treba - pa će tako jedan zagrebački hostel, zatvoren još od "lockdowna" - umjesto s turistima poslovati sa studentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZGLASAN ZAKON O OBNOVI /

Ministra Horvata u Studentskom domu dočekali ljutiti građani

Image
IZGLASAN ZAKON O OBNOVI /

Ministra Horvata u Studentskom domu dočekali ljutiti građani

"Cijene se kreću od 600 kuna do 1350 kuna po krevetu. Ovisno o studentu, o tome da li netko želi biti u višekrevetnoj spavaonici ili manje krevetnoj spavaonici", izjavila je Lidija Dragojević Žagar, voditeljica hostela.

U Zagreb je od početka pandemije stiglo svega 30 posto uobičajenog broja gostiju u to vrijeme, a u poraznoj računici najviše su izgubili upravo hosteli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak pedeset posto svih koji su odsjeli u Zagrebu otpada na hotele, 40 posto na privatni smještaj i samo 10 posto njih je odabralo hostele, što je u doba virusa razumljivo", rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Zagreb.

Od 44 zagrebačka hostela 10 ih je zatvoreno, a neki su već postali studentski domovi. Sezona bi, za iznajmljivače studentima, ipak mogla biti dobra, jer potražnja je veća nego inače. Samo u Zagrebu za smještaj u studentskom domu javilo se petstotinjak studenata više - dijelom i zbog potresom porušenih stanova u centru grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno, po svim pokazateljima i statistikama u gradu Zagrebu nedostaje 2000 studentskih kreveta", poručio je Mario Župan, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra.

Uzme li se da subvencionirani smještaj u domu košta od 350 do 500 kn, a krevet u hostelu otprilike dvostruko više - privatni će smještaj tražiti samo oni najzahtjevniji koji mogu izdvojiti od 200 do 300 eura na mjesec. No kako je godina počela, može se dogoditi da ni posao sa studentima ne krene dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo