Ogromni gubici / Hotelijeri od Vlade traže potpore za sljedeća tri mjeseca: 'Velika su ulaganja, veliki su troškovi'

Turizam je za Hrvatsku vitalan i treba ga gledati kao zasebnu cjelinu, zaključuju hotelijeri

8.5.2020.
11:54
VOYO logo

Gubitke gomilaju i hotelijeri, koji od Vlade traže potporu i sljedeća tri mjeseca, kako bi uspjeli sačuvati radna mjesta.

Poručuju da će turizam biti najveći gubitnik pa zato zahtijevaju i hitno otvaranje granica. Kada će se to dogoditi danas je otkrio ministar Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana u lovranskom hotelu radi već 15 godina. Vlasnik je uspio zadržati sve radnike, ali to vjerojatno ne bi bilo nemoguće da nije bilo potpore Vlade.

"Još par godina do mirovine. Zaista, bilo je jedno teško razdoblje, strah, stres, ali eto, hvala Bogu. Svi smo u neizvjesnosti, ne znamo kako će to krenut. Trebalo bi još bar tri mjeseca", rekla je Gordana Sirotnjak, kuharica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hotel Park već je počeo raditi. U njemu su trenutno poslovni ljudi iz Zagreba. No naspram rekordne sezone, koja se očekivala, ovo je tužna slika. Situacija je i u narednim mjesecima neizvjesna i financijska potpora Vlade je, poručuju odavde, neophodna.

"Velika su ulaganja, veliki su troškovi u hotelijerstvu, tu su ulaganja na duži period, a prihodi i primanja su jako ograničena i mala i bez potpora Ministarstva i Vlade jako je jako teško opstati. Ne samo ja, kao mala kuća hotelska, govorimo o 54 sobe, nego čak i veći hotelijeri koji su kud i kamo jači od nas", poručio je Anto Rukavina, vlasnik hotela Park.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput grupacije Amadria Park, s ukupno 12 hotela, od toga šest u Opatiji.

"Svjesni smo toga da ova sezona neće biti ni slična prethodnima, prema nekim procjenama to se neće dogoditi ni u sljedeće dvije do tri godine", izjavio je Ivan Sarajlić, glasnogovornik Amadria Park hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogotovo ako se ne otvore granice. Ministar turizma najavljuje da će se to dogoditi u naredna tri tjedna.

"Bilateralno, imamo pravo svaka zemlja. Jučer sam imao s kolegom Talijanom Franceskinijem razgovor i inzistiramo na zajedničkom protokolu otvaranja za sve zemlje identičan, ali bilateralno si dozvoljavamo svaka zemlja posebno, ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji", rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

"Naravno da je važna informacija i o tome ovisi sve ono što će se u narednim mjesecima dogoditi i u kojoj mjeri možemo očekivati sezonu u ljetnim mjesecima", izjavio je Sarajlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar najavljuje da će se sutra znati detalji mjera za turizam i ugostiteljstvo. Hotelijeri ponavljaju: ništa bez potpora, ne smiju se trpati sva jaja u istu košaru. Turizam je za Hrvatsku vitalan i treba ga, zaključuju, gledati kao zasebnu cjelinu.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo