ŽIVOTNE POBJEDE / Hrabra Antonija je svoju borbu s rakom opisala u slikovnici

Image
Foto: Frano Jerkan/PIXSELL

Udruga 'Ljubav na djelu' okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti od 2011. godine

15.2.2020.
18:29
Frano Jerkan/PIXSELL
VOYO logo

Predstavljanjem druge slikovnice mlade Antonije Vuletić "Ljubav na djelu", Udruga "Ljubav na djelu" obilježila je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica slikovnice Antonija Vuletić suočava se s malignom bolesti od 2005. i kroz svoj život svjedoči o svjetlu, ljubavi i nadi. 

Svu pozitivnu energiju, rečeno je, uspjela je pretočiti u dvije slikovnice koje govore o njezinu  životu i svjetlu nade s pomoću koje se bore sve osobe koje su oboljele od karcinoma.

Štand udruge među ostalima je posjetio  i ministar zdravstva Vili Beroš koji je na pitanje novinara odgovorio da su onkološki bolesnici u današnje doba jako veliki problem, čega je svjesna i Europska komisija.

Image

Hrabra Antonija je svoju borbu s rakom opisala u slikovnici

Image

Hrabra Antonija je svoju borbu s rakom opisala u slikovnici

Dodao je kako čelnica Europske komisije i povjerenica za zdravstvo naglašavaju vrijednost borbe protiv tih tumorskih bolesti.  Izrazio je zadovoljstvo što će hrvatski plan borbe protiv raka uskoro zaživjeti. "Nakon njegova donošenja čeka nas izrada akcijskoga plana i detaljnih koraka koje moramo provesti da bismo poboljšali brigu za liječenje ovih bolesnika", rekao je ministar Beroš.

Naglasio je kako sve ljude kao roditelje i sama pomisao na takvu bolest kod djece žalosti te istaknuo kako je došao na štand dati potporu Antoniji koja je sve to prošla.

Naglasio je kako je izgradnja nove nacionalne dječje bolnice usmjerenje i želja, dodavši da će ta bolnica, među ostalima, liječiti i onkološke bolesti.

Ministar zdravstva je podsjetio da je u tijeku javni natječaj za studiju o izvodljivosti, koji će trajati godinu dana, a nakon toga aplicirat će se za europska sredstva. "Vlada traži i druge mogućnosti kako bi ubrzala proces financiranja", napomenuo je.

Predsjednica udruge "Ljubav na djelu" Ljiljana Vuletić istaknula je da ovom priredbom udruga želi upoznati javnost s time da je riječ o jednoj od najtežih, najrjeđih i najdužih bolesti u pedijatrijskoj djelatnosti.

"Kao roditelj, ja se sa svojom Antonijom borim s tom bolešću od 2005. godine pa smo zato i osnovali udrugu 'Ljubav na djelu'", dodala je.

"Udruga pomaže svim roditeljima i djeci na Odjelu onkologije, a pomaže i državi u otklanjanju poteškoća na koje mi kao roditelji nailazimo", rekla je Vuletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako je, za razliku od drugih zemalja, liječenje ove bolesti u Hrvatskoj na teret HZZO-a.

"U razvijenim zemljama, dodala je, postotak izliječenja je samo 20 posto, samo zato što liječenje nije dostupno. Smatramo kako bi liječenje od malignih bolesti trebalo biti dostupno svoj djeci svijeta", rekla je Vuletić.

Naglasila je kako kao udruga žele pomoći svim roditeljima  i djeci da što lakše prebrode liječenje koje je dugotrajno i mukotrpno.

"Imamo tri apartmana u koje su smještene obitelji za vrijeme liječenja djece, a u Medulićevoj ulici imamo Rehabilitacijski centar u kojem uklanjamo posljedice liječenja", kazala je. Istaknula je kako su im najveći problem putni troškovi kad dolaze roditelji iz nerazvijenih dijelova Hrvatske. 

"Upravo njima pokušavamo naći što više donacija jer im je u Zagrebu život jako skup", rekla je Vuletić. 

Voditelj Intenzivnog odjela pedijatrije na KBC-u Zagreb Milivoj Novak istaknuo je kako su rezultati liječenja malignih bolesti kod djece u Hrvatskoj usporedivi s ostalim državama EU, s tim da se Hrvatska nalazi otprilike na sredini ljestvice izlječenja.

Na KBC-u Zagreb gradi se novi odjel za najmlađe onkološke bolesnike s površinom od 2200 m2 koji će stajati oko 32 milijuna kuna i trebao bi biti otvoren ove godine. Podsjetio je i kako u Hrvatskoj od malignih bolesti godišnje oboli oko 150 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Udruga "Ljubav na djelu" okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti od 2011. i pomaže u njihovu smještaju s tri apartmana u blizini Klaićeve bolnice. Do sada je pomogla više od 500 obitelji.

Također pomaže putem mnogobrojnih donatorskih akcija samim obiteljima i bolnicama  kupnjom uređaja za liječenje djece. Prošle godine je donirala KBC-u Zagreb intraoperativni uređaj vrijedan 500.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo