Inflacija i cijene / Hrana u Hrvatskoj u godini dana poskupjela dvostruko nego u EU. Ali, nađe se i poneka dobra vijest...

Image
Foto: Shutterstock

Nekima prijeti i gore. Najveći ljetni cjenovni udar u Mađarskoj, godišnja inflacije im je 19%, a samo u kolovozu cijene su im skočile 3,7%

17.9.2022.
10:07
Shutterstock
VOYO logo

Hrana i oprema za kuću uz artikle za održavanje kućanstava predvodnici su rasta cijena na mjesečnoj razini u kolovozu u odnosu na srpanj, piše u subotu Večernji list. Hrana i oprema za kuću u mjesec dana poskupjele su 1,7 posto, dok su na trećem mjestu restorani i hoteli s poskupljenjima od jedan posto.

Godišnja stopa inflacije tako se i u drugom ljetnom mjesecu zadržala na visokoj dvoznamenkastoj brojci od 12,3 posto, no rast cijena na mjesečnom razini ipak je usporio na samo 0,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
telefonska sjednica /

Vlada objavila nove cijene goriva, po prvi put ograničena cijena plina u bocama

Image
telefonska sjednica /

Vlada objavila nove cijene goriva, po prvi put ograničena cijena plina u bocama

U kolovozu su zabilježena i prva jača pojeftinjenja u dvije skupine, i to u troškovima prijevoza koji su pojeftinili oko 4 posto zbog sniženih cijena goriva te odjeće i obuće koja je pojeftinila 3 posto pa je ukupni rezultat na mjesečnoj razini donio plus od 0,1 posto.

Dobra je vijest da se intenzitet kojim inflacija hara Hrvatskom smanjuje četvrti mjesec zaredom. Kumulativno, u prvih osam mjeseci ove godine indeks potrošačkih cijena viši je 9,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gleda li se Europska unija, najveći ljetni cjenovni udar dogodio se u Mađarskoj, gdje je godišnja stopa inflacije gotovo 19 posto, a samo u kolovozu skok cijena bio je velikih 3,7 posto. Inflacija se u kolovozu ubrzala i u europodručju (9,1 posto) i u Europskoj uniji (10,1 posto), s time što je kod dvanaest država članica registriran pad cijena, a kod njih 15 daljnje povećanje cijena na mjesečnoj razini.

Hrana je gotovo svugdje predvodnik rasta, s tim što je na razini Europske unije poskupljenje prehrambenih artikala na godišnjoj razini bilo 10 posto, a u Hrvatskoj dva puta jače – 19,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restorani i hoteli kod nas su poskupjeli 17,6 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva 15,3 posto posto, prijevoz 14 posto. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva skuplji su 10,5 posto, rekreacija i kultura 9,4 posto, razna dobra i usluge 8 posto te odjeća i obuća 6,4 posto, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo