od 9. prosinca nije u zatvoru / Hrastov na uvjetnoj slobodi: odvjetnik najavljuje njegovu rehabilitaciju kao ratnog heroja

Image
Foto: PIXSELL

U ukupnu kaznu uračunati i njegovi raniji boravci u pritvoru i zatvoru, sve po istom predmetu

22.12.2016.
11:15
PIXSELL
VOYO logo

Mihajlo Hrastov je od 9. prosinca na uvjetnoj slobodi, nakon što je u Lipovici izdržavao četverogodišnju zatvorsku kaznu koju mu je lani potvrdio Vrhovni sud zbog ubijanja 13 i ranjavanja dvojice neprijateljskih srpskih vojnika na Koranskom mostu u Karlovcu 1991., a njegov odvjetnik najavljuje "proces sveobuhvatne rehabilitacije tog junaka, a ne zločinca Domovinskog rata".

Na karlovačkom Županijskom sudu u četvrtak se doznaje da je Hrastov pušten na slobodu 9. prosinca, dakle prije isteka ukupne kazne koja je mogla trajati do 18. veljače 2018., s obzirom da su u ukupnu kaznu uračunati i njegovi raniji boravci u pritvoru i zatvoru, sve po istom predmetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima sutkinje Jasne Radman, glasnogovornice karlovačkog suda, ranije osuđenikovo puštanje odobrilo je Povjerenstvo za uvjetni otpust 19. rujna. Po tom rješenju "osuđenik je uvjetno otpušten s izdržavanja kazne zatvora, a uvjetni otpust traje od 9. prosinca 2016. do isteka vremena za koje je kazna izrečena, do 18. veljače 2018. godine".

Istim je Rješenjem, dodaje, osuđeniku za to razdoblje određena obveza redovitog javljanja karlovačkoj Policijskoj postaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč osuđujućoj presudi i izvršenju kazne, Mihajlo Hrastov je za njegova odvjetnika Krešimira Vilajtovića, Karlovčane i mnoge branitelje, kako Vilajtović kaže, "junak Domovinskog rata, a ne zločinac", te je u četvrtak u izjavi Hini najavio "ispravljanje te nepravde".

Upitan hoće li to biti nova pravna bitka na nekom novom sudu, Vilajtović je odgovorio kako se neće raditi o pokušaju brisanja osuđujuće presude, već o postupku rehabilitacije kroz koji će javnost saznati pravu istinu i uvidjeti da su osuđujuće presude Vrhovnog i nižih sudova duboko nepravedne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđujuće presude nazvao je "crnom rupom hrvatskog pravosuđa, sudačkim igrokazom, štoviše jednim običnim političkim igrokazom u funkciji pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, odnosno u funkciji otvaranja i zatvaranja poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava".

"Pravosuđe je odradilo svoje. Mišo (Mihajlo Hrastov) je sada zaslužio da u miru provede s obitelji dva ili tri mjeseca, a nakon toga ćemo otvoriti put jednom novom procesu, određenom obliku njegove rehabilitacije, a javnost ćemo izvijestiti na početku tog procesa", najavio je Vilajtović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo