Centar hrena / Hrenoljubitelji - bili smo na berbi ludbreškog zlata. Evo kako nastaje carstvo hrena

Za njegova ljekovita svojstva znali su još stari Egipčani, a Grci su ga koristili kao afrodizijak

20.11.2020.
11:50
VOYO logo

Možda znate kad je berba grožđa, mandarina ili maslina - ali jeste li znali da je sad idealno vrijeme za berbu hrena? Ludbreg, koji sam sebe ponosno zove centrom svijeta želi postati i centar svijeta za ljubitelje hrena.

Ludbrežani su ponosno zaštitili svoj Hren na razini Europske Unije, a građanima poručuju da u doba korone ljuti okus te biljke ima i ljekovita svojstva jer čisti nosnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa obitelji koja se već 40 godina bavi hrenogojstvom kopala je danas i naša Lada Marinović.

"Moramo ga posaditi na proljeće tada moramo održavati usjev čistim hren raste, ima dvije faze, a krajem 8. mjeseca dolazi do faze korijena i krene se debljati i počinjemo ga vaditi u 11. mjesecu", rekla je Bojana Makar, prozvođačica hrena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uspješne poduzetnice iz Ludbrega /

Dvije prijateljice od uzgoja hrena stvorile pravi biznis: Godišnje ga proizvedu i do 70 tona!

Image
uspješne poduzetnice iz Ludbrega /

Dvije prijateljice od uzgoja hrena stvorile pravi biznis: Godišnje ga proizvedu i do 70 tona!

Ovo je Bojana, a ovo njezino carstvo hrena. I to ne bilo kakvog već Ludbreškog - zaštićenu sortu u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji.

"Različitog je oblika i debljina pogotovo od susjednih zemalja. A po sastavu je dokazano da ima najviši postotak C vitamina u sebi", izjavila je Makar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimska je to biljka, rodica kupusa i brokule, može narasti do jednog metra i od davnina ga se zove biljkom vrijednom zlata. Za njegova ljekovita svojstva znali su još stari Egipčani, a Grci su ga koristili kao afrodizijak.

Puno posla za Bojanu, ali ne radi baš sve sama. Brdo u skladištu je samo hren od prvog vađenja. Jer sezona je tek počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojana je nastavila posao roditelja koji su otkrili posebnost ove biljke još prije 40 godina. Ovdje ga i čiste, režu, pakiraju i šalju dalje.

"U mojoj firmi je zaposleno troje ljudi, ali mi pomaže i obitelj, mama tata i moj sin Dominik. Koliko mogu i koliko vremena imaju", kazala je Makar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Super su ekipa, super su obitelj, i ja se osjećam kao dio njih a tek sam tu dva mjeseca", poručila je Nikolina Štefan, zaposlenica.

Mama Marija nadgleda i bodri, ali i svakodnevno pomaže svojim dugogodišnjim iskustvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da je ovo jedna od najzdravijih i najboljih stvari koje možete uzimati, popularizran je za vrijeme korone, kažu ako su vam začepljeni sinusi, malo hrena i to je to. 

"To je 100 posto istina, navršila sam 66 godina, a od kad se bavim hrenom nikad nisam imala gripu, nisam bila prehlađena jer uvijek pod nosom imam hrena", rekla je kroz smijeh Marija Makar, proizvođačica hrena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vedri, vrijedni i poduzetni. Uz pomoć Varaždinske županije, čeka se još jedna potvrda Europe, ovoga puta da crno na bijelo imamo dokaz da baš u Ludbregu niče autohtona vrsta kakvu ne možemo pronaći nigdje u Europi. Bojana ima velike planove, jedan od njih je i da izgrade malu tvornicu za preradu pa bi tako Ludbreg bio osim centra svijeta i centar hrena. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo