strah od zaraze / Hrvati baš i ne slušaju savjete stručnjaka: 'Koronavirus se prenosi i novcem, plaćajte karticama'

Nas je zanimalo koliko bakterija ima na našim novčanicama pa smo na analizu dali kune, eure i američki dolar

4.3.2020.
22:50
VOYO logo

Maska vam neće pomoći, ali liječnici sa svih strana svijeta ponavljaju da je pranje ruku pola zdravlja. Ruke treba prati 40 sekundi. Brzinsko i površno pranje ne dolazi u obzir. Najprije namočite ruke i uzmite sapun.

Ruke nije dovoljno samo protrljati. Kada ih nasapunate, trljajte dlanom o dlan, pa isprepletite prste, dobro istrljajte, posebno palce i vrhove prstiju. Isperite ruke toplom vodom, osušite ih i upotrebljenim ubrusom zatvorite vodu.

''Pranje ruku nije jednostavan posao. Znatan postotak ovih infekcija možemo spriječiti pravilnim pranjem ruku", kaže Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da zbog virusa plaćate karticama i to po mogućnosti beskontaktnim jer koronavirus na novčanicama može boraviti nekoliko dana. Novčanice smo odnijeli mikrobiologinji s PMF-a koja potvrđuje da bi se  novcem mogao prenijeti virus.

''Mislim da može jer je i za druge viruse dokazano da mogu preživjeti satima. Po jednom četvornom centimetru zasigurno imamo više od 1000 mikroorganizama", kaže Jasna Hrenović iz Zavoda za mikrobiologiju PMF-a.

Koliko će se virus ili bakterija zadržati na novcu ovisi od čega je on napravljen, na papirnatim novčanicama bakterije mogu preživjeti cijeli mjesec, a na kovanicama tjedan dana. Neke banke u Kini i Južnoj Koreji da bi spriječile širenje koronavirusa počele su dezinficirati korištene novčanice.

''Postoji znanstveni rad koji pokazuje da je novčanica kineskog juana izuzetno hrapave površine i mikroorganizmi na njoj jako dugo preživljavaju pa je to jedna od najnehigijenskijih novčanica na svijetu", objašnjava Hrenović.

Nas je zanimalo koliko bakterija ima i na našim novčanicama pa smo na analizu dali kune, eure i američki dolar. Rezultate ćemo znati sutra.

Preporuka građanima da se zbog koronavirusa ne rukuju pa su Kinezi brzi kao i inače odmah osmisliti novi pozdrav tzv. ''Wuhan shake'', odnosno wuhansko rukovanje koje je sinoć u Direktu demonstrirao i ministar zdravstva.

"I rukovanje i ljubljenje i bilo koji fizički kontakt se ne preporučuju", rekao je ministar Vili Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od važnih preporuka je i da ''bježimo'' jedni od drugih, odnosno da smo što dalje od sugovornika. S metrom u ruci išli smo provjeriti drže li se Zagrepčani uputa.

Preporučena udaljenost od sugovornika i drugih ljudi je jedan metar. Kao što smo se mogli uvjeriti, takva situacija nije na tramvajskoj stanici. Svi su na hrpi i ministrove savjete očito nitko ne sluša, a malo tko želio je isprobati i wuhansko rukovanje.

"Mislim da je higijena ipak važnija, a pozdrav djeluje interesantno", kaže Ivan.

''Cijeli se dan rukujem, ne slušam ministra. Nije me strah korone, rado ću se rukovati i s vama", kazala je Dorotea.

Isto pitanje dočekalo je ministre ispred Vlade.

"Rukujem se. Imam tu praksu uvijek stisnuti ruku, ali sad s obzirom na ovu situaciju - pazim", kaže Zdravko Marić.

''Prema preporuci mašem rukama'', kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Radi sprječavanja širenja koronavirusa, Slovenska biskupska konferencija objavila je upute za vjernike i svećenike. Jedna od njih je da svećenici moraju isprazniti škropionice s blagoslovljenom vodom koje se nalaze na ulazu u crkvu. Na Facebooku se proširio video fratra iz Čapljine koji tvrdi da sveta voda ne može biti zaražena.

''Voda čisti i u sebi ne sadržava viruse, ni obična, a kamoli blgoslovljena. Ona je moćno sredstvo protiv demona i njihove moći pa tako i protiv moći koronavirusa", kazao je fratar Božo Radoš.

Moćno sredstvo koje bi spasilo tisuće života čeka cijeli svijet, ali cjepivo ćemo, po svemu sudeći, čekati do iduće sezone. Do tada, držite se barem preporuka liječnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo