Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
prvi put u hrvatskoj

Hrvati češće biraju matičara nego svećenika! Sociolog: 'Mladi nisu sigurni u budućnost veze'

Uz to, na uplovljavanje u bračnu luku odlučio se 281 par manje nego 2018. godine

Donna Diana Prćić/ 6.3.2020. u 18:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sudbonosno ''da'' prošle je godine više puta čuo matičar nego svećenik.

''Vjerojatno je razlog veći broj rastava pa drugi put ne može biti crkveni brak nego isključivo građanski '', kaže Sanja.

''Nekako mi više znači crkveno nego otići matčaru i dobiti pečat i to je to", kaže Kristijan.

''Ako se predomisli, bilo bi dobro da imaš slobodu izbora, a s crkvenim brakom je to malo teže'', kaže Darija.

Na uplovljavanje u bračnu luku odlučio se 281 par manje nego 2018., kada se vjenčalo njih 20.223.

A prvi put u Hrvatskoj - broj sklopljenih građanskih brakova prošle godine bio je veći nego vjerskih - sklopljeno ih je 50 više u odnosu na 2018. Tada je crkvenih brakova bilo 237 više.

Trend građanskih brakova i dalje će rasti, smatra sociolog religije. Kaže kako razlozi leže u nesigurnosti parova u budućnost u kojoj trećina brakova završava razvodom. Uz to, muči ih i komplicirano razvrgavanje crkvenog braka.

''Teško da će prestati ta nesigurnost u budućnost veze. Tu su i financijski i materijalni razlozi. Znamo da u zapadnim zemljama, to je već prisutno u Sloveniji, sve veći je broj onih koji sklapaju predbračne ugovore'', kaže sociolog Ivica Maštruko.

U svojih 15 godina služenju Crkvi, 450 parova vjenčao je župnik sa Svetog Duha u Zagrebu. Kaže kako na zaručnički tečaj mladi često dolaze sa skepsom, ali odlaze oduševljeni.

''Mladi parovi danas žele da im se posveti, žele steći svoju sigurnost i kao društvo bismo morali svakako puno više poraditi na tome da se oduševe za brak. A kad biraju između vjerskog i civilnog braka, onda bi uistinu trebali pred sobom imati pravu sliku i svog odgoja i tradicije koje su ponijeli u život'', govori fra Roko Bedalov, župnik župe sv. Antuna Padovanskog.

A po broju sklopljenih brakova kod matičara prednjači Istarska županija. Ondje ih je lani bilo triput više nego crkvenih.

''Ja radim u matičnom uredu 36 godina, a na Matici vjenčanih 8 godina. Unatrag 5 godina je smanjen broj vjerskih brakova što u početku je bilo puno vjerskih u odnosu na građanske'', kaže nam Enisa Botonjić, matičarka u Matičnom uredu Pula.

Uz Istru, ali i Primorje, matičar je zaručnicima draži u Zagrebu i Dubrovniku, dok su crkvena zvona na najvažniji dan u životu mladenaca glasnija u Slavoniji i Dalmaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Donna Diana Prćić/ 6.3.2020. u 18:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
što, kako i zbog čega

Salmonela pronađena u omiljenim namirnicama, u tijelu ostaje i do dva mjeseca. Kako je prepoznati?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba