kovač ipak imao gaf ili je rečenica krivo prenesena? / 'Hrvati i Židovi imaju vrlo dobre odnose osim razdoblja Drugog svjetskog rata'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Hrvatska i Izrael imaju vrlo dobre odnose osim razdoblja Drugog svjetskog rata, što je bio 'rezultat velike igre, ali mi prihvaćamo odgovornost', glasi sporna Kovačeva rečenica

30.5.2016.
16:44
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

"Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom i čvrsto odbacujemo percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma", rekao je u ponedjeljak u Jeruzalemu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u predavanju članovima Izraelskog vijeća za vanjske odnose i Svjetskog židovskog kongresa.

Hrvatska je uspješna priča, rekao je hrvatski šef diplomacije u govoru uoči sastanka s premijerom Benjaminom Netanyahuom na čiji je poziv doputovao u posjet Izraelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specifičnost je hrvatske tranzicije iz komunizma u demokraciju zapadnog tipa što se za razliku od istočne Europe odvijala u doba ratne agresije, rekao je ministar upoznavši slušateljstvo s kratkom poviješću hrvatskih eurointegracija. Dodao je da je zbog toga Hrvatska prošla kroz teži proces eurointegracija od ostalih tranzicijskih zemalja.

"Ne možemo jednostavno prihvatiti ideju stranih novina o rastućem ekstremizmu u istočnoj Europi", rekao je Kovač, ali i naglasio "no moramo biti oprezni i odgovorni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska i Izrael imaju vrlo dobre odnose osim razdoblja Drugog svjetskog rata, što je bio "rezultat velike igre, ali mi prihvaćamo odgovornost", rekao je Kovač. "Ne zaboravljamo prošlost, no želimo poboljšati naše odnose i želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom", rekao je ministar.

Gaf se dogodio upravo u posljednjoj izjavi zbog činjenice Izrael i Hrvatska u Drugom svjetskom ratu, a ni ranije ni neposredno kasnije, nisu imali nikakve odnose jer tada Izrael nije ni postojao. Izrael  je osnovan tek 1948. godine, a nije postojala ni Hrvatska, nego samo od fašista priznata NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknadno na agencijski servis Hina stigao ispravak vijesti i sporne rečenice: "Hrvati i Židovi imaju vrlo dobre odnose osim razdoblja Drugog svjetskog rata".

Hrvati i Židovi imaju vrlo dobre odnose osim razdoblja Drugog svjetskog rata, što je bio "rezultat velike igre, ali mi prihvaćamo odgovornost", rekao je Kovač. "Ne zaboravljamo prošlost, no želimo poboljšati naše odnose i želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo