Šokantne statistike / Hrvati izumiru! Odgađanje trudnoće vodeći je razlog neplodnosti: 'Žene nisu strojevi za rađanje...'

Jednako su neplodni i muškarci i žene, a 2030. se očekuje da će trećina, svih parova biti neplodno

21.5.2019.
11:30
VOYO logo

Parovi u Hrvatskoj imaju sve više problema s neplodnošću! Iz godine u godinu sve je veći broj onih koji prirodnim putem ne mogu začeti dijete. U toj neslavnoj statistici u rangu smo s ostalim zemljama Europe i SAD-a.

'Žene nisu strojevi za rađanje, ali moramo apelirati - ne odgađajte trudnoću!' Vapaj je ovo vodećih domaćih stručnjaka za reproduktivno zdravlje. Odgađanje trudnoće vodeći je razlog neplodnosti. U Hrvatskoj je takvih parova 17 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Učestalost neplodnosti neprestano raste što znači da je prije 15, 20 godina taj broj bio 10 posto. 2030. se očekuje da će trećina, odnosno 30 posto svih parova biti neplodno“, rekao je ginekolog i subspecijalist humane reprodukcije Velimir Šimunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako su neplodni i muškarci i žene, a razlozi zbog kojih su muškarci neplodni u neprestanom su rastu.

"Mi smatramo da je to zbog uvjeta okoline, zbog niza kemikalija, zbog niza hormona. Sve što se, kao, u našoj prehrani i u našoj okolini može naći da to štetno djeluje na produkciju spermija", kazao je Šimunić i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I uske traperice i bicikliranje i ono što treba mlade ljude upozoriti, što je danas možda jako aktualno, a to je nošenje mobitela na krivom mjestu". 

5 posto sve djece rođeno je nakon što su njihovi roditelji liječeni u nekoj od klinika za neplodnost. Prvi porod i trudnoću bilo bi najbolje imati do 32 godine. Nakon 35 godina većini žena plodnost opada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 40. dosta naglo počinje padati sposobnost inače zdravih žena za trudnoću. Ne znači da s 40 je sad klik, pa je gotovo. Mi smo različiti. Nekima se to desi sa 44, nekima sa 36, ali tu je najveći problem. Mi ako uspijemo poslati poruku ljudima da ne moraju rodit sa 17 godina ili s 21, ali da to ne znači da mogu uvijek, onda je to jako veliki uspjeh“, izjavio je voditelj Odjela za bračnu neplodnost Klinike za ženske bolesti i porode Mihajlo Strelec.

Jedna Hrvatica rađa prosječno 1,4 djeteta. Prirodne reprodukcije nema dok se taj broj ne približi broju dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se uopće ne reproduciramo, nego Hrvati svake godine izgube otprilike 10 000 u svojoj populaciji", rekao je Strelec.

Parovi mlađi od 42 godine sve pretrage i liječenje mogu obaviti u nekim državnim bolnicama, potpuno besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što vam je vezano s trudnoćom je oslobođeno participacije. Znači, ovdje stvarno ne košta ništa", dodao je Strelec. A znači, složit će se roditelji koji su nakon liječenja konačno dočekali svoju bebu, odnosno cijeli njihov svijet.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo