MINISTARSTVO ZA RTL.HR / Hrvati na CRO kartice uplatili gotovo 19 milijuna kuna. Ministarstvo razmišlja o ukidanju. Donosimo detalje

Image
Foto: Ilustracija/Sasa Miljevic/PIXSELL

Do sada je na turističke kartice uplaćeno gotovo 19 milijuna kuna

2.7.2022.
9:00
Ilustracija/Sasa Miljevic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada FBiH nedavno je donijela odluku o izdvajanju pet milijuna maraka za pomoć turističkom sektoru i to za vaučere u iznosu od 200 maraka. Ideja je to poprilično slična hrvatskim CRO karticama, hrvatskim turističkim karticama koje predstavljaju oblik elektronskog vaučera s funkcionalnostima debitne platne kartice pa smo odlučili provjeriti jesu li i dalje aktualne ili uopće korištene jer ova sezona, predviđaju svi, mogla bi biti bolja od one rekordne predpandemijske.

Iz Ministarstva turizma i sporta za RTL.hr kažu kako je hrvatska turistička kartica dostupna za izdavanje i korištenje. Isto su nam potvrdili i iz Hrvatske poštanske banke (HPB) koja je jedan od izdavača iste, uz Podravsku banku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska poštanska banka sudjeluje u projektu Vlade RH i Ministarstva turizma i sporta kao izdavatelj CRO kartica koja se izdaje i koristi kao i prethodnih godina.
CRO Visa kartica HPB-a je dostupna kao debitna, beskontaktna kartica vezana uz transakcijski račun za posebne namjene koji korisnici mogu otvoriti u bilo kojoj poslovnici Hrvatske poštanske banke.

Kartica se izdaje prema zahtjevima fizičkih osoba i poslovnih subjekata koji se odluče za isplatu naknade svojim zaposlenicima putem Hrvatske turističke Visa kartice, prema istim pravilima kao i do sada", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najviše u istri /

U Hrvatskoj se odmara 330.000 turista, veliki problemi s CRO karticama

Image
najviše u istri /

U Hrvatskoj se odmara 330.000 turista, veliki problemi s CRO karticama

Iz ministarstva pak dodaju kako je tijekom posljednje dvije godine ukupno na turističke kartice uplaćeno oko 18 milijuna i 710 tisuća kuna te je provedeno 74.500 transakcija.

Ipak, sudeći prema idućem dijelu odgovora, čini se kako se njena buduća upotreba promišlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo je u protekloj godini potaknulo provođenje ankete među poslodavcima vezano uz korištenje kartice te će na temelju prikupljenih podataka donijeti odluku o budućim koracima, osobito uzimajući u obzir činjenicu da je jedan od naših strateških ciljeva poticanje domaćeg turizma", kažu.

Podsjećaju potom i da je plaćanje usluga Hrvatskom turističkom karticom moguće u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge pripremanja hrane i točenja pića (restorani, kafići, fast food itd.) te u svim objektima koji pružaju uslugu smještaja (hoteli, kampovi, pansioni, privatni iznajmljivači itd.) koji prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskom turističkom karticom je omogućeno i plaćanje usluga Chartera (iznajmljivanje brodova) te plaćanje ostalih turističkih usluga na području Republike Hrvatske putem turističkih agencija na svim mjestima koja prihvaćaju plaćanje bankovnim karticama putem POS terminala.

Izdavanje Hrvatske turističke kartice može zatražiti svaka punoljetna osoba. Uz ostale neoporezive nagrade i primitke koje poslodavci mogu isplatiti radnicima u jednoj kalendarskoj godini kao što je npr. regres, putem Hrvatske turističke kartice omogućeno je i korištenje ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga u vrijednosti od 2.500,00 kn godišnje neoporezivo. Na stranicama Hrvatske turističke kartice pružatelji ugostiteljskih i turističkih usluga oglašavaju dodatne popuste za plaćanje Hrvatskom turističkom karticom, zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike