zadnja prilika / Hrvati navalili u banke, masovno traže kredite, a za to postoji jako dobar razlog

Image
Foto: RTL

Građani dižu kredite dok su još jeftiniji i dostupni

11.7.2022.
12:49
RTL
VOYO logo

U očekivanju rasta kamata, ali i postrožavanju uvjeta kredita, u nekim su bankama klijentima već počeli davati signale da, ako misle, neka kredit dignu što prije jer su u pripremi novi uvjeti koji bi mogli na snagu stupiti već na jesen. Građane pripremaju na moguće šokove i rast loših kredita.

Novi krediti, bila im kamata fiksna ili promjenjiva, također se očekuje da će poskupjeti, piše Novi list. HNB je već najavio kako će se postrožiti i uvjeti kredita koji su u zadnje vrijeme bili dosta labavi. Inače je riječ bila o omjeru rate i mjesečne plaće, visini potrebnog učešća ako je riječ o dugoročnim stambenim kreditima, omjeru vrijednosti nekretnine i kredita koji se dobije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

APN je primjerice dodatno povećao cijene nekretnina i omogućio da kredit uz subvenciju mogu dobiti i građani čiji prihodi samostalno ne bi bili dostatni za pokrivanje rate. No, raste i rizik za taj kredit. Vjerojatno i jer su svjesni da će kamate rasti, a možda i zato što im redovni prihodi više ne pokrivaju potrošačku košaricu, građani se pojačano zadužuju i u dijelu gotovinskih, a naravno i stambenih kredita, koje je opet pokrenuo APN.

Rastu i nenamjenski krediti

Kreditiranje stanovništva je ojačalo, a najveći dio kredita odobren tom sektoru odnosi se na stambene kredite, koji su u svibnju porasli za 1,3 milijardu kuna (1,9 posto). To je dosad najviši ostvaren mjesečni rast stambenih kredita, od kada su raspoloživi podaci o transakcijama stambenih kredita, odnosno od prosinca 2011., a u tome je naravno učinak novih kredita odobrenih u sklopu APN-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porasli su i gotovinski nenamjenski krediti, za 0,2 milijarde kuna (0,4 posto), slično kao i tijekom prethodnih nekoliko mjeseci. Promatrano na godišnjoj razini, rast se stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita ubrzao s 8,1 posto na 9,3 posto odnosno s 3,4 posto na 3,6 posto, navodi HNB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo