najčešći uzročnik raka pluća / Hrvati su među najvećim pušačima na svijetu: od Hrvatica više puše jedino žene iz Bangladeša

Najčešći rak kod muškaraca je rak pluća. Kod žena je rak pluća na trećem mjestu svih tumora. A rak pluća snažno je povezan s pušenjem. Oko 90 posto slučajeva raka pluća nastane kao posljedica pušenja

4.2.2016.
22:44
VOYO logo

Prema upravo objavljenom istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Hrvati su među većim pušačima na svijetu. A od naših žena gore su samo žene u Bangladešu.

Cigaretom krate vrijeme, ali i život. Poražavajući su to podaci, no tako živi gotovo svaki treći Hrvat!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje Zavoda za javno zdravstvo pokazalo je da u Hrvatskoj puši 31 posto starijih od 15 godina. U prosjeku 16 cigareta na dan, za što se na mjesec prosječno potroši čak 512 kuna. 

"Pušim od srednje škole, eto, bilo mi je dosadno na praksi, pa jedna za drugom i tako to krene", prisjetio se Mario iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto je istraživanje provedeno u još 22 zemlje svijeta s tri milijarde stanovnika i na tom je popisu Hrvatska sedma, bolja od najgoreg Bangladeša, ali gora od Poljske i Rumunjske. No, kad se gleda samo žene, Hrvatska je druga najgora. Više se puši tek u Bangladešu.

"Tu je niz okolnosti. Multifaktorijalno. Tu zasigurno igra ulogu i nezaposlenost, zasigurno ima razloge i povećana razina stresa", rekao je Tomislav Benjak, Služba javnog zdravstva HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su tek neznatno bolji od zadnjeg istraživanja Eurostata - prema kojem smo treći najgori u Europskoj uniji. Na godinu u Hrvatskoj od raka pluća umre 3000 ljudi, a kod onog tko popuši kutiju dnevno, rizik oboljenja je čak 25 posto veći nego u nepušača.

"Pušenje sasvim sigurno jest nešto što je dokazano štetno i dokazano povećava učestalost raka pluća, a za razliku od nekih štetnih okolišnih čimbenika njega možemo izbjeći", prokomentirao je predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrijeme je to zaključio Antiša koji je do prije trideset godina pušio tri kutije na dan. Ta mu je odluka promijenila život,

"To je jedno veliko olakšanje, sloboda, ne postoji više trošak i ne bih se nikad više vraćao tomu", rekao je Antiša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tržištu se nudi cijela paleta proizvoda koji bi vam trebali pomoći. Od bioaktivnih magneta, pa do hipnoze, raznih brošura.

Ako po pomoć stignete u bilo koju ljekarnu, ponudit će vam se ova dva proizvoda - nikotinski flasteri i nikotinske žvakaće gume. Oba pakiranja dovoljna su za otprilike tjedan dana, a stoje od 80 do 140 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki ih koriste godinama. Jer ovisnost je opaka, a pušača puno, svjesni su toga i u Vladi. Ubuduće bi zato pušači neke usluge iz nadstandarda mogli plaćati više, a k tome već ove godine na cigaretama će se naći još rigoroznije poruke i slike.

"Iskustva nažalost pokazuju da to nisu veliki rezultati, ali kakav mali rezultat od jedan posto, dva posto da se smanji je već rezultat", tvrdi ministar zdravlja Dario Nakić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskoj uniji se broj pušača smanjuje, no i dalje puši svaka četvrta osoba. Napraviti ovo je moguće, ali teško, pa je bolje ni ne počinjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo