VELIKI DRUŠTVENI PROBLEM / Hrvati su sve ovisniji o kocki, a RTL je istražio koliko se poštuju propisi koji bi možda mogli pomoći

Hrvati su sve ovisniji o kocki, a u biznisu se vrte milijarde kuna. Svi se slažu da društvo toga nije svjesno, ali ne čine dovoljno da bi se spriječile neželjene posljedice. RTL je istražio i koliko se poštuju propisi koji bi mogli pomoći - primjerice pravilnik o udaljenosti škola od kladionica

29.2.2016.
19:03
VOYO logo

Školske torbe pokraj kladionica. Iako se to viđa svakodnevno - nitko ne reagira.

Problemi nastaju tek kad školarci novac za užinu počnu trošiti upravo u kladionicama. Prema Pravilniku kladionica od obrazovne ustanove mora se nalaziti najmanje 200 metara. U ovom slučaju, preko puta ceste nalazi se OŠ Vrbani, s druge strane nalaze se dvije kladionice, a u susjedstvu još tri, ukupno pet poslovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Poreznoj upravi odgovaraju da kontroliraju udaljenost kladionica od školi. Lani, kažu, nije bilo nepravilnosti dok su 2014. zabilježena tek dva prekršaja.

"Porezna uprava donosi odobrenje za otvaranje casina, automat klubova i kladionica, nakon što ovlašteni službenici Porezne uprave utvrde udaljenost poslovnih prostora sukladno navedenim odredbama Pravilnika", kažu iz Porezne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Hrvatski zavod  za javno zdravstvo otkriva da mladi u dobi od 15 i 16 godina bar jednom tjedno igraju igre na aparatima koji isplaćuju novac.

"Kako ljudi mjere tih 200 ili 500 metara, da li je to od ulaza u osnovnu školu pa do vrata ili je to od ruba dvorišta. Što je ta udaljenost i koliko i kako se to mjeri", pita se voditeljica odjela za promicanje zdravlja i prevenciju ovisnosti HZJZ Iva PejinovićFranelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanov sin je postao ovisan o kocki i klađenju u srednjoj školi.

"Nakon godinu i pol takvog života s njim je bilo teško živjeti. Njega je to slomilo, više nije mogao raditi, pao je u depresiju, u krevet", opisuje Ivan Fabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je sustav potpuno zakazao jer je maloljetnicima klađenje dostupno.

"Kad smo se rekli nedavno s našim Jakovom u zajednici, on je rekao tata ne daj mlađoj braći toliko mobitel i ne daj im toliko internet to nije dobro. Početak ovisnosti je u rukama, oni stalno tipkaju", smatra Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća je odgovrnost zato na roditeljima jer moraju kontrolirati djecu klade li se ili kockaju i preko mobitela.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo