WHO / Hrvati suicidalni: Najviše samoubojstava izvrši se vješanjem, trovanjem pesticidima i vatrenim oružjem

Image
Foto: shutterstock

Hrvatska je po posljednjim dostupnim podacima iz 2016. zabilježila 11,5 samoubojstava na 100 tisuća stanovnika

9.9.2019.
16:50
shutterstock
VOYO logo

U Hrvatskoj se godišnje izvrši jedanaest samoubojstava na 100 tisuća stanovnika, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima broj samoubojstava u svijetu proteklih godina pada, no i dalje zabrinjava da si jedna osoba oduzme život svakih 40 sekundi.

Svake se godine ubije oko 800 tisuća ljudi, i iako je taj podatak alarmantan, stopa samoubojstava po glavi stanovnika pada, objavio je u WHO u ponedjeljak, dan uoči Svjetskog dana prevencije samoubojstava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalna stopa pala je za 9,8 posto i iznosi 10,5 na 100 tisuća stanovnika, navodi WHO u izvješću koje pokriva razdoblje od 2000. do 2016.

Najveći pad je na zapadnom Pacifiku (19,6 posto) i Jugoistočnoj Aziji (4,2 posto). Jedino područje koje bilježi rast su Sjeverna i Južna Amerika, što se može objasniti velikom dostupnošću vatrenog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše u bogatim državama

Većina samoubojstava, čak 79 posto, događa se u siromašnijim državama, no one bogate bilježe najveće stope, 11,5 samoubojstava na 100 tisuća stanovnika. 

Država s najvećim brojem samoubojstava po stanovniku je Gvajana s (30,2), a slijede je Rusija, Litva , Lesoto, Uganda, Šri Lanka, Južna Koreja, Indija i Japan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je po posljednjim dostupnim podacima iz 2016. zabilježila 11,5 samoubojstava na 100 tisuća stanovnika, pokazuje podaci WHO-a.

Najviše samoubojstava izvrši se vješanjem, trovanjem pesticidima i vatrenim oružjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduzimanje života je drugi vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina, nakon prometnih nesreća, istaknuo je WHO. 

Padu globalne stope djelomično je pridonijela činjenica da sve više zemalja ima nacionalnu strategiju za prevenciju samoubojstava, kažu u u agenciji Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi. Taj dokument trenutno ima samo 38 država. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka smrt je tragedija za obitelj, prijatelje i kolege. No, samoubojstva se mogu spriječiti", priopćio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Koraci koji su se pokazali djelotvorni su educiranje medija o odgovornom izvještavanju o samoubojstvima te pomaganje mladima da se nose sa stresom i pomoć rizičnim skupinama te ograničavanje pristupa pesticidima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO je objavio kako je zabrana pesticida u Šri Lanki smanjila broj samoubojstava za 70 posto između 1995. i 2015. godine. U Južnoj Koreji je slična mjera prepolovila broj samoubojstava između 2011. i 2013. godine. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo