Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Upozoravaju stručnjaci

Hrvati sve više oboljevaju od najvećeg zdravstvenog problema današnjice: Najugroženija djeca

Kod djece u dobi od osam do devet godina primijećen je porast prekomjerne tjelesne mase i debljine s 20,8 na 34,9 posto

Image

Ilustracija

Hina/ 20.5.2019. u 11:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Debljina u dječjoj dobi sve je češća pojava koja pogađa zabrinjavajući broj djece u Hrvatskoj, upozorili su u ponedjeljak stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Europskog dana debljine.

Kod djece u dobi od osam do devet godina primijećen je porast prekomjerne tjelesne mase i debljine s 20,8 na 34,9 posto, pokazuju podaci "Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku" iz 2015. godine.

Podaci također pokazuju da čak 22,9 posto djece u dobi od osam godina ne doručkuje svakodnevno, ali i da većina djece ne jede voće i povrće svaki dan, povrće čak 82,8 posto, a voće 66,5 posto djece.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Živite na selu? Veće su šanse da imate problema s prekomjernom težinom

Dalmatinci postaju sve deblji i deblji: 'Kako neće biti debeli kad jedu samo prženu i brzu hranu'

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Edo pitao Šteficu otkud mu je poznata: 'Studirali smo zajedno na kineziološkom'

Osim toga, gotovo trećina djece jede čokoladu ili bombone više od tri puta tjedno, svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji, a više od trećine djece ne sudjeluje ni u kakvim sportskim ili plesnim aktivnostima, dok ih zato čak 56,1 posto više od 2 sata dnevno provede ispred televizije i ostalih elektroničkih uređaja.

Uzrok mnogim bolestima

"Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice. Znamo li da su prekomjerna tjelesna masa i debljina jedini čimbenici rizika koji dovode do razvoja pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti današnjice, među kojima su kardiovaskularne bolesti, šećerne bolesti i mentalni poremećaji, možemo zaključiti da su ovi podaci zaista zabrinjavajući", ističe Sanja Musić Milanović iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako bismo se mogli nositi s ovim problemom Musić Milanović ukazuje na potrebu stvaranja društvenih uvjeta koji potiču pravilnu prehranu i preporučenu razinu tjelesne aktivnosti od 60 minuta dnevno, ali i ulaganja u izjednačavanje uvjeta u kojima djeca odrastaju.

"Svako dijete u Hrvatskoj trebalo bi imati jednak pristup sportskim i rekreativnim aktivnostima te primjerenu školsku dvoranu i opremu u školi. Važno je napomenuti da je od krucijalne važnosti usklađivanje prehrane s Nacionalnim smjernicama za pravilnu prehranu učenika u osnovnim školama", poručuje Musić Milanović.

Hina/ 20.5.2019. u 11:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
izgrađeno hranilište

Senzacionalna vijest s vrha Učke! Ta je planina postala dom bjeloglavim supovima: 'Ovo se čekalo stoljećima'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba