uživaju u Sextenu / Hrvati uživaju na festivalu skijanja u Italiji: 'Ovdje je trenutno 250 hrvatskih duša, a koronu ćemo poslati u povijest'

Uređene staze, žičare, restorani recept au za savršen zimski odmor

30.1.2022.
8:00
VOYO logo

Najveći je broj hrvatskih skijaša na jednom mjestu, u talijanskom Sextenu. Ovoga vikenda tamo se održava skijaški festival. Ovaj festival na kraju sezone ima sve, red skijanja, red zabave i naravno, red odmora.

Kada se govori o skijanju u Italiji najčešće se pomisli na Kronplatz ili Alta Badiu, no tu je i Sexten, skijalište sa 105 kilometara staze u kojem ovih dana uživaju hrvatski ljubitelji skijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne radi se tu samo čisto o rekreativi, jer odrezala se i utrka na kojoj je sudjelovalo vise od 60 skijaša.

Nigdje bez COVID putovnice

"Super je, stvarno dobro lijepo vrijeme, lijepo vrijeme", kazao je Željko iz Pojatnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prvi put ovdje, ono što vidim je stvarno super, ispeglana staze. Ništa ne fali", rekla je Ana iz Pregrada.

"Ovdje sam se došao zabaviti i obraniti titulu od prije dvije godine", rekao je Krešimir iz Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojem Hrvata na talijanskom snijegu zadovoljni su i voditelji skijališta koji ovdje inače imaju najviše domaćih gostiju. Talijana je čak 70 posto.

Image
stroge mjere /

Stroga koronapravila na austrijskim skijalištima uplašila Hrvate? 'Oni čine dobar dio gostiju u Obertauernu'

Image
stroge mjere /

Stroga koronapravila na austrijskim skijalištima uplašila Hrvate? 'Oni čine dobar dio gostiju u Obertauernu'

"U ovom trenutku ih ima puno, dolaze u sklopu hrvatske udruge u kojoj ima dosta ljudi. Hrvati dolaze i na početku sezone, u prosincu. Oko Božića ih je manje, onda ima vise talijanskih gostiju", izjavila je Stefani Pfeifhofer, voditeljica marketinga ski resorta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređene staze, žičare, restorani recept su za savršen zimski odmor. Hrana je odlična, a pogled oduzima dah. Jedino što može malo zasmetati je sporazumijevanja s ljudima koji tamo rade. Ako ne znate talijanski, osuđeni ste na kombinaciju lošijeg engleskog i njemačkog.

No, i u Italiji se osjeti da je pandemija koronavirusa napravila svoje. Nigdje bez COVID putovnice, a na skijalištu vas se svako malo upozorava ako nemate masku na licu.

"Normalno smo počeli u prosincu, s nekim ograničenjima. Mogli su skijati samo oni koji su preboljeli ili koji su cijepljeni. Skijanje samo sa ffp2 maskama. Kućice na skijalištima mogu biti popunjene 80 posto, ali barem možemo skijati. Poslije zime je sve bilo zatvoreno pa smo zadovoljni sa sadašnjoj situacijom", kazala je Stefani Pfeifhofer.

A sto se tiče Hrvata, oni se samo nadaju da će dogodine situacija s koronavirusom biti bolja i da ništa neće raditi probleme njihovim izletima na omiljena skijališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 15:30 na talijanskom skijalištu započela je prava zabava. Održava je dodjela nagrada te se nastavilo u istom ritmu. RTL-ov reporter Marija Mlinarić razgovarao je s Ninom Stančićem Vidračem, predsjednikom Hrvatske udruge ljubitelja skijanja.

"Natjecanje je prošlo regularno po svim pravilima Svjetskog kupa. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali, svim organizatorima i svim ovim ljudima koji su ovdje s nama koji su dio spektakla jer bez njih nema nas. Mi živimo za ovaj spektakl", kazao je Stačić Vidrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine zbog korone skijanje malo drugačije.

"Ovdje je trenutno 250 hrvatskih duša. Inače je uvijek bilo 500, ali nema veze sljedeće godine ćemo to nadoknaditi i poslat ćemo koronu u povijest", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po našoj je procjeni bilo između 80 do 100 tisuća Hrvata na skijalištima u Europi za vrijeme hrvatskog tjedna i to je jedna jako lijepa brojka uz sve ove probleme i uvjete.  Mi smo tu da promoviramo skijanje i to ćemo raditi cijeloga života, to je naš dug. Želimo da svi proskijaju. Na vanjskim skijalištima je bolja infrastruktura, nego na domaćim, ali se trudimo. Koronu želimo poslati u povijest", poručio je Stačić Vidrač.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo