aranžmani su rasprodani / Hrvati vole snijeg: Istražili smo koliko košta odlazak na skijanje i što sve treba napraviti prije puta

Istražili smo kamo će Hrvati ove godine i ima li još mjesta za last minute rezervacije

26.12.2019.
18:47
VOYO logo

Oni koji su si mogli priuštiti skijanje u sezoni, već jure padinama najpopularnijih skijališta Hrvata u Austriji, Sloveniji i Italiji. No oni koji će na put već tradicionalno 5. siječnja, tek odrađuju pripreme. Karla je sa svojim skijama došla na servis jer će se za dva dana njima spuštati Jahorinom.

''Obožavam skijati, još ovako kad idem s nekom ekipom svojom onda I navečer malo uživati, malo po kafićima", kaže Karla Granić.

A da bi odmor prošao kao uživancija, servis treba odraditi prije puta kako na skijalištu ne bi gubili vrijeme i novac.

''Kad smo skije dobili na servis prvo pogledamo da li su skije izgrebane odozdola, da li je plastika dolje uništena ne. Ako je plastika uništena onda s plastikom te dijelove pokrpamo", kaže Darko Fratarić.

Skija mora biti glatka kako se ne bi primao snijeg, a rubovi oštri.

''Tako upravljate sa skijama. Kad skrećemo lijevo i desno, ako rubovi nisu dobro izbrušeni, ako nisu oštri, mi ne možemo skretati i zakočiti sa skijama kad treba. Mogu se dogodit sudari, mogu se dogoditi nesreće ako vezovi nisu poštelani. Može vam se istegnuti ligameni, može vam čak u krajnosti i puknut noga", upozorava Fratarić.

Skija zato mora proći kroz nekoliko strojeva, a skijati sada više nije isto kao nekada. Puno je umjetnog snijega koji se na stazi pretvara u led.

''Žičare su vrlo brze, vi dnevno možete proći bez problema 50, 80 kilometara na skijama", ističe Fratarić.

Oni koji opremu nemaju, trebaju ju unajmiti također prije puta.

 Za usporedbu, u jednom servisu u Zagrebu za 5 dana ćete skije, pancerice, štapove i kacigu platiti 400 kuna, a primjerice u austrijskom Obertauernu čak tri puta više!

''Pa problem je, ali mislimo da to nije uludo bačen novac jer doživljaj čisti zrak planine, snijeg, skijanje samo po sebi super sport. Ne nosimo sarme od kuće, ali drugu hranu da", priznaje Domagoj Gašparović.

Svi termini za "hrvatski tjedan" u agenciji koju smo posjetili su gotovo rasprodani jer pravi skijaši s rezervacijama kreću već na ljeto.

''Preporučujemo Hrvatima da bace oko i na tjedan iza koji je po cijenama niži. A još uvijek su zimski uvjeti odlični, manje su gužve. I evo moramo reći da su planine spremne, da snijega ima, uvjeti su odlični", kaže Nikolina Frklić, glasnogovornica turističke agencije.

Cijene u agenciji za tjedan dana hotelskog polupansiona kreću se od 4500 do 7000 kuna po osobi, ali ima i jeftinijih i bližih varijanti.

Još se treba uračunati i prijevoz, skijašku kartu, a ako niste u hotelu - hranu i džeparac. Nije naodmet niti uplatiti putno osiguranje koje se za internetu može naći već za 60-ak kuna kako bi skijanje bilo bezbrižno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo