SVEMU KUMOVAO TOPLINSKI VAL / Hrvati za vikend potrošili najviše struje u zadnjih 15 godina: 'Potrošnja je bila rekordna'

'Očigledno se i izvan radnog vremena koriste trošila koja su veliki potrošači energije", kazala je glasnogovornica Hrvatskih operatera prijenosnog sustava

25.7.2022.
20:15
VOYO logo

Štede li već Hrvati u svojim domovima? O toj temi je RTL-ov reporter Ivan Skorin razgovarao s glasnogovornicom Hrvatskih operatera prijenosnog sustava Nadom Kolegom.

Hrvati 'vuku' struju jednako žestoko kao i proteklih dana kada je bilo još toplije. U travnju potrošnja je bila oko 2200-2300 megavata, a danas je bila 2900 te je išla i više tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između 20 i 21 sat se bilježi najveća dnevna potrošnja. Protekla dva dana je najveća potrošnja bila zabilježena u proteklih 15 godina kada se gleda vikend potrošnja.

Kolega je objasnila zašto je ovaj vikend potrošnja bila enormna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vikendom, budući da to nije radni dana za mnoštvo uredskih poslova i dio industrije, potrošnja za na biti manja nego što je tijekom tjedna. Ovog vikenda je zabilježena rekordna potrošnja tijekom ljetnog mjeseca jer očigledno izvan radnog vremena koriste se trošila koja su veliki potrošači energije", kazala je

Kazala je i kako sustav ne može vidjeti o kojim je trošilima riječ te da na takvu veliku potrošnju utječu uređaji koji su veliki potrošači. Kazala je i kako nema bojazni po pitanju raspoloživosti električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ljetnim mjesecima, jučer je recimo bilo nevrijeme u dijelu Hrvatske, može doći do prekida u isporuci električne energije na lokalnoj distribucijskoj mreži. Na razini Hrvatske nije bilo problem. HEP grupa osigurava da građani imaju dovoljno električne energije što iz domaćih elektrana, a ostatak se namiruje iz uvoza, s tim da uvoz ispada udio u NE Krško", kazala je.

Kazala je i kako najviše struje u ovom trenutku Istra vuče struje s obzirom da se tamo nalazi najviše hotela, ali i Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi prostori u turizmu su klimatizirani, kafići, lokali, na te navike očigledno ne možemo utjecati", kazala je Kolega.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo