EPIDEMIJA NE STAJE / Hrvatica koja se vratila iz Wuhana: 'Čujem se s prijateljima, smireni su. Ceste su prazne, svi su u kućama'

U Hrvatskoj nema koronavirusa, negativan je i posljednji nalaz iz Dubrovnika, no u siječnju je prodano maski kao cijele prošle godine

5.2.2020.
20:30
VOYO logo

Hrvatski građani i građanke su, čini se, ozbiljno shvatili epidemiju pa i dalje masovno kupuju kirurške maske iako ni sami nisu sigurni što će im.

Masku je nakon dva tjedna inkubacije skinula Hrvatica Anamarija Matušek koja inače studira u Wuhanu, a koja je prije tri dana stigla u Zagreb iz Kambodže gdje je bila na putovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni ružno zagrebačko vrijeme joj ne može pokvariti trenutak u kojemu je prvi put otkada je u Zagrebu izišla iz kuće u šetnju. Naime, prošlo je 14 dana otkada je bila u Wuhanu i period inkubacije je gotov pa je i službeno dobila potvrdu da nema koronavirus iako nikakvih simptoma nikada nije ni imala.

''Kontrole su bile na svakom aerodromu manje-više.Termalne kamere u Kambodži. U Maleziji su nam izmjerili ručno temperaturu malim uređajem koji vam prislone na čelo. U Dubaiju nije bilo vidljivo nikakvih kontrola. U Zagrebu je bilo odmah - razgovori, dokumentacija, pregled'', kaže Matušek.

U Wuhan je na studij otišla prije tri godine nakon što je dobila njihovu stipendiju. Iako nosi lijepa sjećanja, ondje se više ne bi vraćala. Ipak će morati još otići obraniti diplomski rad, ali ne tako brzo, a sada kaže: ''Čujem se skoro pa svaki dan sa svojim tamošnjim prijateljima. Situacija kod njih je ok, oni su mirni, smireni. Hrane ima, svega ima, no i dalje su, naravno, zatvoreni doma tako da nema druženja među ljudima. Ceste su prazne, ali moji prijatelji su mirni. Nitko nije zaražen, nitko ne zna nikoga tko je zaražen''. 

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

A da se ne bi zarazili jednoga dana kada virus dođe u Hrvatsku, građani i građanke dalje masovno kupuju kirurške maske. U jednoj ljekarni samo u siječnju prodali su ih koliko u cijeloj prošloj godini.

Magistra farmacije Ivona Jukić prisjetila se jednog bizarnog slučaja: ''Imali smo upit za pola milijuna maski. Radilo se o čovjeku koji je te maske negdje slao. Dalje ne znamo što se dogodilo s tim, ali toliku količinu nismo mogli u tom trenutku nabaviti jer je zaista velika potražnja i čak se dogodila i nestašica tih maski. Kupio ih je 3.000, nije toliko puno''.

No to je izdvojeni slučaj. Većina ljudi misli da je histerija ipak prevelika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo