'OKITIT ĆEMO PAVILJON' / Hrvatice izlaze na ulicu zbog prava na pobačaj! 'Šaljemo poruku vlastima RH i EU, stojimo uz žene SAD-a'

Image
Foto: Shutterstock

'Pravo na pobačaj je pravo na zdravstvenu skrb', kažu

4.7.2022.
14:28
Shutterstock
VOYO logo

Na zagrebačkom Zrinjevcu s početkom u 20 sati održat će se prosvjedni skup solidarnosti Women's Independence Day. Skup je to solidarnosti s građankama SAD-a, odnosno otpor ukidanju Ustavne zaštite prava na pobačaj u SAD-u.

Organiziraju ga Zaklada Solidarna i udruga Roda-Roditelji u akciji te udruge Cesi i Crosol – platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske. Organizatorice ističu da će prosvjed biti prilika da se 4. srpnja proslavi kao Dan ženske nezavisnosti, ali i prilika, kako tvrde, da zajedno, uz američke ženske prosvjedne pjesme, okitimo Paviljon zvjezdicama podrške ženama i djevojčicama širom SAD-a, od kojih sada svaka druga živi u državi kojoj prijeti zabrana pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvjezdice ćemo posvetiti i milijunima žena širom svijeta – od Nikaragve do Malte, od Poljske do Hrvatske – koje nemaju adekvatan pristup legalnom, sigurnom i javno financiranom pobačaju i zaštiti reproduktivnog zdravlja.

Okupit ćemo se i kako bismo poslale političku poruku vlastima RH i EU", kažu pa dodaju: "Od svih demokratskih institucija vlasti očekujemo i tražimo da se odupru prodoru vjerskog fundamentalizma u zdravstvene politike, bolnice i ljekarne. Od čelnika RH i EU tražimo da preuzmu političku obvezu zaštite sloboda, zdravlja i života žena i djevojčica u Hrvatskoj, Europi i širom svijeta. DOSTA! sudskih presuda, zakona i politika koje gaze žene! SOLIDARNO s djevojčicama i ženama SAD-a! Pravo na pobačaj je pravo na zdravstvenu skrb!", zaključile su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo