zabrinjavajući trend / Hrvatice sve češće odabiru carski rez, liječnici upozoravaju na mogućnost tragičnih posljedica!

Ma koliko puta u životu rodile žene bi svaki put najradije izbjegle porođajne muke. Neke su i našle rješenje pa namjerno traže carski rez! Njihov je udio sve veći i u Hrvatskoj te doseže čak 20 posto. No, liječnici upozoravaju da je riječ o zabrinjavajućem trendu te da operacije mogu imati i tragične posljedice

7.2.2016.
19:13
VOYO logo

Patrik je dijete rođeno carskim rezom. Odmara uz svoju majku, no nešto će kasnije od ostale novorođenčadi krenuti kući.  Operacija traži oporavak.

"Trudovi su bili sve jači, ali bebica se nije spuštala i morali su odlučit na carski rez, pitali su da li se slažem, složila sam se je jer sam već bila ovaj ono izmorena", kazala nam je Elena Bižaca iz Malog Lošinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treća beba, carski rez, beba je bila dosta velika i zato su odlučili da ide, kao za moju figurativu", iskustvo je Nade Katalinić iz Drežnice.

Dvije rodilje, dvije slične priče i najčešći razlozi za okončanje poroda carskim rezom. No, lista indikacija prilično je dugačka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne strane želje pacijenta, njihove strahove razmišljanja, bojazni, broj djece koje misle roditi pa onda s druge strane također financijsku sutaciju, osiguravaću druptva, strah doktora, način na koji se radi, iskustvo koje se ima", poručuje Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

Sve to dovelo je do značajnog porasta broja operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U riječkom rodilištu tijekom 2013. godine više od 12 posto poroda dovršeno je carskim rezom, u 2014. preko 14  a u 2015. više od 15 posto. U cijeloj Hrvatskoj 2013. taj je udio iznosio 19 , godinu kasnije gotovo 20 posto. 

Hrvatska se tako približava razvijenim europskim zemljama gdje je udio carskih rezova visokih 30 posto. No, zdravstvene organizacije upozoravaju kako je riječ o lošem trendu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Carski rez kao takav direktno znači nezaoobilazno povećava mogućnost komplikacija da moramo izvaditi maternicu čak deset puta u odnosu na obični vaginalni porod", dodaje Haller.

Veći broj takvih rodilja znači i više posla za medicinsko osoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno da se takvoj majci treba posvetiti više pažnje jer je operirana, nosimo joj dijete na prsa, pomažemo joj", kazala je Milica Bičanić, medicinska sestra na Odjelu rodilja i djece KBC-a Rijeka.

Carski rez nekad je jedini način očuvanja zdravlja majki i djeteta, ali javna je tajna da se u privatnim klinikama operacije plaćaju kako bi se izbjegla sva neugodnost prirodnog poroda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo