apsurdno / Hrvatska brani slanje lijekova u Ukrajinu: '300 tisuća kuna imamo, ali pomoć ne možemo dostaviti'

Image
Foto: Shutterstock

Na inicijativu članova, HLJK je pokrenuo akciju prikupljanja novca na koju se odazvao velik broj članova, ali i drugih pravnih i fizičkih osoba

30.4.2022.
10:30
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska ljekarnička komora prikupila je 300.000 kuna kako bi kupila lijekove na recept i poslala ih potpuno devastiranim ukrajinskim bolnicama, no ne mogu to učiniti jer hrvatski zakoni ne dopuštaju udrugama slanje lijekova kao humanitarne pomoći, piše u subotu Jutarnji list.

Na inicijativu članova, HLJK je pokrenuo akciju prikupljanja novca na koju se odazvao velik broj članova, ali i drugih pravnih i fizičkih osoba, a Ana Soldo, predsjednica Komore, ističe da su se našli u nemogućoj situaciji: novac imaju, a pomoć ne mogu dostaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako postojeća legislativa ne nudi mogućnost da Komora ili bilo koja druga udruga ili pravna osoba koja nije zdravstvena ustanova kupi lijekove na recept, poslali smo upit vladi i Ministarstvu zdravstva što činit i predložili da se omogući način kupnje lijekova za pomoć u humanitarnoj krizi u Ukrajini", navodi Soldo.

Lijekovi bez recepta mogu se kupiti u neograničenim količinama, ali privatna osoba granicu može prijeći samo s količinom lijekova za osobne potrebe. Udruge mogu slati lijekove koji se kupuju bez recepta u većim količinama, međutim Ukrajina, čije bolnice redovito objavljuju i ažuriraju popis lijekova koji su im potrebni, takvih lijekova ima dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče lijekova na recept, a oni su u ovom trenutku najpotrebniji Ukrajincima koji imaju brojne ozlijeđene i bolesne građane, situacija je potpuno drukčija. Hrvatska je među rijetkim državama koja udrugama i pojedincima ne dopušta slanje takve pomoći.

Unatoč činjenici da brojne udruge, pa i sama Hrvatska ljekarnička komora, imaju prikupljena sredstva za tu namjenu, novac stoji neiskorišten i čeka intervenciju vlade ili Ministarstva zdravstva u zakonsku regulativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema postojećoj regulativi, isključivo zdravstvene ustanove mogu nabaviti lijekove na recept i poslati ih ukrajinskim bolnicama, no nerealno je očekivati da hrvatske bolnice, koje ionako imaju problema s plaćanjem lijekova veledrogerijama, kupuju lijekove za humanitarnu pomoć, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo